Зърнопроизводители от страната алармират, че държавата налага неофициална забрана върху

...
Зърнопроизводители от страната алармират, че държавата налага неофициална забрана върху
Коментари Харесай

Зърнопроизводители алармират за държавна неофициална забрана на износа на зърно от България



Зърнопроизводители от страната сигнализират, че страната постанова неофициална възбрана върху износа на зърно от България. Това се случва броени дни, откакто от Министерството на земеделието увериха, че в страната ни има ресурс от зърно за идващите две години.

Радослав Христов от браншовата асоциация на зърнопроизводителите:

" Писмено го няма на никое място. Устно има предписание към митниците да се спре износът на българско зърно до несигурно време. Никой не знае докога. Двама търговци на зърно сигнализираха. Единият транспортен съд на Балчик е претрупан, не му дават да отплува, като претекстът на митницата е, че вършат митническа инспекция. Вторият транспортен съд е трябвало да влезе на Бургас. Забранено му е да влезе, защото му вършат инспекция на митническите документи ".

Български зърнопроизводители не са били спирани да изнасят стоката си, увери министърът на земеделието и храните Иван Иванов:

" Ние нямаме възбрана за експорт на зърно. Министерството на земеделието не е спирало и не стопира никакви товари, никакви кораби със зърно. ".

Относно новините за блокирани кораби земеделският министър уточни:

" Не съм проверяващ орган. Не е моя работа да проследявам кой е блокиран. Ако на някой документите му не са постоянни и надлежно има някоя институция, която смята, че документите не са постоянни на този експорт, допускам, че има съображение. Пак ви споделям, че не сме проверяващ орган ".

По думите му този следобяд на европейско равнище ще бъде разисквана мярката за ограничението на придвижването на избрани артикули.

Междувременно цената на пшеницата на Чикагската стокова борса нараства в сряда до най-високо равнище от март 2008 година към 10,59 $ за бушел поради увеличаващите се страхове за нарушение на международните доставки предвид на засилващата се съветска инвазия в Украйна и налаганите в отговор на това все по-строги западни наказания по отношение на Москва.

Трябва да се има поради, че на Русия и Украйна се падат към 29% от износа на пшеница в международен проект.

Графика на цената на пшеницата (в долари за бушел)



Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР