Заразените от вирусни заболявания ученици на национално ниво са по-малко

...
Заразените от вирусни заболявания ученици на национално ниво са по-малко
Коментари Харесай

Под 30% от учениците болни от вирусни заболявания. Кога се обявява грипна ваканция? - Общество

Заразените от вирусни болести възпитаници на национално равнище са по-малко от 30%, което би наложило оповестяването на неучебни дни за цялата страна, заяви зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова през днешния ден. В подтекста на очакваната грипна вълна, тя изясни какви стъпки могат да се подхващат.

Ако една или няколко паралелки в едно учебно заведение има доста заболели деца, шефът може да прекрати присъственото образование единствено в тези класове и учениците в тях да преминат към онлайн образование от у дома, до момента в който останалите възпитаници в учебното заведение учат присъствено. Няма нормативно условие тъкмо избран % да са болни, с цел да може шефът да издаде такава заповед.

Решение може да се вземе и на районно равнище - за община/район. В този случай то е на РЗИ.

При постигане на 30-процентна заболеваемост на учениците в цялата страна, може да се разгласят неучебни дни със заповед на министъра на образованието.

Въпрос за вероятно оповестяване на грипна почивка повдигна ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура на България и шеф на столичното 119-о учебно заведение Диян Стаматов. В петък са отсъствали 264 от учениците (17%), със 70 повече от предходния ден. " Кое е по-добре - попита в обява във Facebook той - къса грипна почивка или пет дни онлайн (обучение)? ".

Вчера той настоя за оповестяването на грипна почивка при висока заболеваемост:



Позицията на МОН е, че би трябвало да има оптимално дълго време присъствено образование и че към този момент епидемиологичната конюнктура не постанова оповестяването на неучебни дни.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР