Заради замръзвания, производители на плодове в Русенско търпят 100% загуби.

...
Заради замръзвания, производители на плодове в Русенско търпят 100% загуби.
Коментари Харесай

Заради замръзвания: Производители на плодове със 100% загуби в Русенско

Заради замръзвания, производители на плодове в Русенско търпят 100% загуби. Засегнатите стопани би трябвало да подадат заявление в поземлените комисии до 20 април за оглед на площите и оценяване на вредите.

По думите на Синан Вейсал, който е районен представител на Браншова камара „ Плодове и зеленчуци “, ниски температури до минус 10 градуса в края на март и началото на април са нанесли големи вреди върху овошките в района на Русе, най-много по насажденията с кайсии, праскови и нектарини.

Преди седмица по самодейност на браншова камара плодове и зеленчуци, е извършена среща в Министерството на земеделието за компенсации от страната за пропаднали площи поради неподходящи климатични условия.

Стопаните се тормозят, че както предишни години, получавайки компенсации за 100% пропаднали площи , няма да могат да вземат други държавни помощи. От браншовата камара поучават стопаните да не се показват един и същи имот за двете посоки за приемане на държавни помощи.

Проблемът е че при такива феномени, застрахователите не покриват рисковете преди 20 април, когато е допустимо да има замръзвания и стопаните не могат да се възползват от помощите в цялостния им размер, а единствено на 50%.

В Русенско има нанесени доста огромни вреди и по площите с круши, като се чакат добиви от едвам 20% от капацитета на района. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР