Заради зачестилите инциденти с мигранти вътрешният министър Калин Стоянов и

...
Заради зачестилите инциденти с мигранти вътрешният министър Калин Стоянов и
Коментари Харесай

Управляващи и опозиция влязоха в сблъсък в парламента на тема "мигранти"

Заради зачестилите произшествия с мигранти вътрешният министър Калин Стоянов и шефа на Агенцията за бежанците Мариана Тошева бяха на изключително чуване в Народното събрание. Искането за чуване на вътрешния министър пристигна от Българска социалистическа партия, а на Тошева - от " Възраждане ". И двете оферти бяха признати. Депутатите включиха точката като първа в дневния ред на съвещанието в сряда, осведоми NOVA.

До това се стигна, откакто за два дни имаше три случая, свързани с мигранти. Министерство на вътрешните работи вкара взаимни патрули сред " Общинска полиция " и " Жандармерията ", които да подсигуряват сигурността в центъра на София и в регионите край бежанските центрове. Напрежението докара и до митинги.

Пред депутатите министърът на вътрешните работи беше безапелационен - мигрантски напън няма и посочи, че потокът е намалял доста спрямо предходната година. По думите на Стоянов в битката с незаконната миграция са ангажирани 30 % повече чиновници и има разкрити доста повече групи за трафик. Опозицията обаче нападна работата на вътрешния министър и оспори данните, които Калин Стоянов показа.

Първи въпрос към силовия министър зададоха от Българска социалистическа партия и „ Възраждане ”. И показаха терзания, че страната не работи за прекъсване на мигрантския напън.

„ Безчинстват ли тук мигрантите? Вие върлите ли се работата по преодоляване на този развой? ”, попита Иван Иванов, Българска социалистическа партия.

„ Крайно време е да си признаем, че страната не може да се оправи с този приток от мигранти ”, безапелационен е Петър Петров, „ Възраждане ”.

Министърът отговори и успокои. „ Няма засилен миграционен напън. Има трайна наклонност за намаляването му ”, уточни министър Стоянов. И даде образец: ”За съпоставяне по отношение на предходната година - от началото на тази година досега имаме предотвратени над 5000 опита за прекосяване на турската граница. Миналата година са били 15 хиляди. Задържанията в страната са 260, а за предходната година - 1260. Тези числа приказват красноречиво ”.

Цифрите обаче взривиха опозицията и доведоха до разговор сред министъра и водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. От ПП-ДБ нападнаха опозицията. „ Нали това желаете, скъпи наши микрофони на кремълската агитация. Криза с мигрантите няма! ”, акцентира Искрен Митев, ПП-ДБ.

От ГЕРБ настояха да схванат какъв действително е мигрантският напън към страната. „ Ако имаме точните данни за протичащото се на границата и какво прави Министерство на вътрешните работи по тази тематика – ще знаем и какво прави организацията ”, уточни Маноил Манов, ГЕРБ – Съюз на демократичните сили.

„ Състоянието по българо-турската граница в никакъв случай не е било толкоз умерено, както сега ”, отговори вътрешният министър.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР