Заради тежката метеорологична обстановка, бедствено положение беше обявено в редица

...
Заради тежката метеорологична обстановка, бедствено положение беше обявено в редица
Коментари Харесай

Бедствено положение в редица населени места в страната заради тежката зимна обстановка

Заради тежката метеорологична конюнктура, бедствено състояние беше оповестено в редица обитаеми места в страната.

В област Варна бедствено състояние е оповестено на територията на община Вълчи дол тази заран до преодоляването на обстановката, разгласи кметът на общината. В понеделник е разгласен неучебен ден. По информация на Областната администрация във Варна в общината има 21 обитаеми места без електрозахранване. По данни от общината има и нарушено водоснабдяване на доста места.

Усложнена остава ситуацията и на територията на община Аксаково, оповестява кметът Атанас Стоилов. В девет обитаеми места достъпът е неосъществим. Това са селата Радево, Ботево, Зорница, Засмяно, Любен Каравелово, Водица, Новаково. В Генерал Кантарджиево може да се влезе от долния път. В 13 села са без електрозахранване, а отчасти без ток са региони в град Аксаково. Пред кметството в Игнатиево две паднали дървета са съборили електропровод с високо напрежение. 

Всички села в община Провадия са без електрозахранване, ток има единствено в Бързица, осведоми кметът Димо Димов. Всички пътища там са заснежени, само че проходими. Има паднали дървета, които се разчистват с общинска техника.

В област Габрово бедствено състояние беше оповестено на територията на община Трявна, съобщиха във Facebook страницата си от Общината. Бедственото състояние е оповестено след изключително съвещание на общинския действен щаб по-рано през днешния ден с всички ангажирани звена по отношение на зимното поддържане, показват от администрацията. 

Въпреки неспиращата денонощна работа на управлението на община Трявна и съгласуване дейностите с мобилизираните екипи на Дружеството по Закона за отговорностите идоговорите " Зимно поддържане ", Районното ръководство на Министерство на вътрешните работи - Трявна, Областното пътно ръководство - Габрово, пътен кантон - Трявна, Регионалната работа " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Трявна, ВиК- Трявна и електроразпределително сдружение " Енерго Про ", все още ситуацията остава усложнена с продължаващ снеговалеж. 

В област Добрич бедствено състояние е оповестено в община Крушари със заповед на кмета Илхан Мюстеджеб, оповестена на уеб страницата на общината. 

В заповедта е посочено, че заради извънредно тежката зимна конюнктура, изобилния снеговалеж и задоволително данни, получени от средствата за всеобща информация за оповестяване на бедствено състояние в доста области и затваряне за придвижване на моторните транспортни средства на третокласни пътища в област Добрич, кметът афишира бедствено състояние. С това се не разрешава придвижването на коли по всички пътища в общината и се прекратява работата на детските градини и учебните заведения. 

Бедствено състояние беше оповестено в област Разград заради усложнената зимна конюнктура, заяви за Българска телеграфна агенция основният специалист в регионалната администрация Николай Атанасов. То е оповестено със заповед на регионалния шеф Владимир Димитров заради продължителния натоварен снеговалеж, плевел вятър и снегонавявания, както и поради затворената републиканска и общинска мрежа в цялата област. Срокът за действието му е три дни, до 10:30 ч. на 29 ноември.

Над 100 са все още обитаемоте места в региона без електроснабдяване. Има и доста паднали дървета по републиканската и общинска пътна мрежа, както и по улиците в обитаемоте места в района, сподели Атанасов. По думите му е основана организация за отстраняването и премахването на дърветата взаимно с общинските администрации и екипите на Регионалната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".

Заради бедственото състояние учебните заведения в региона ще останат затворени.

Обявено беше бедствено състояние в община Силистра, съобщиха от локалната администрация. Решението за това е взето след съвещание на Общинския спешен щаб, управляван от кмета Александър Сабанов.

Утрешният ден е разгласен за неучебен за всички учебни заведения в общината. Детските градини и ясли ще работят обикновено. В общините Дулово, Тутракан и Кайнарджа учебните заведения ще останат затворени на следващия ден. Във всички общини има обитаеми места без ток и вода.

В област Шумен, без град Шумен беше оповестено бедствено положение със заповед на регионалния шеф проф. Добромир Добрев. Заповедта е за идващите 24 часа, оповестиха от регионалната администрация.

Обстановката на територията на цялата област Шумен е тежка. Екипите на всички ангажирани институции не престават работата по възобновяване на повредите по електропреносната мрежа, почистване на пътища, паднали дървета и клони. Пуснато е аварийното зареждане към подстанция 1300 и се чака водоподаването към град Шумен да бъде възобновено. Екипите от горските стопанства на Североизточното държавно дружество са на терен и работят за премахване на дървета и клони от пътищата в района.    

По-рано през деня бедствено състояние беше оповестено в девет общини на територията на област Шумен - Каолиново, Нови пазар, Каспичан, Никола Козлево, Венец, Хитрино, Смядово, Велики Преслав и Върбица.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР