Заради своите стимулиращи ефекти, е лесно да се разбере защо

...
Заради своите стимулиращи ефекти, е лесно да се разбере защо
Коментари Харесай

Ето как кафето се отразява на вашия мозък

Заради своите стимулиращи резултати, е елементарно да се разбере за какво кафето е втората най-търгувана стока на света след петрола. То оказва помощ на доста от нас да сме свежи и нащрек през работната седмица. Но по какъв начин се получава това? Какво прави кафето с мозъка ни, пита ASAP Science?

Когато сме будни, вещество, наречено аденозин, се натрупва постепенно в мозъка. То се свързва с рецептори, които забавят мозъчната интензивност. Колкото повече аденозин има, толкоз по-изморен се усеща мозъкът. В това има смисъл, защото колкото по-дълго сме будни, толкоз по-изтощени ставаме. И противоположното – до момента в който спим, концентрацията на аденозина понижава и последователно се ободряваме.

Оказва се обаче, че кофеинът в кафето ни е извънредно подобен по конструкция с аденозина. Той доближава до мозъка ни посредством кръвта, където се конкурира и свързва с рецепторите на аденозина. Поради обстоятелството, че това не е аденозин, резултатът на унесеност не се усеща. Аденозинът не може да се свърже с рецепторите и успокояващите му свойства са подтиснати. Всичко това е отлично, изключително в случай че се чувствате изтощени! Въпреки това, при дълготрайно приемане на кофеин мозъкът реагира, като основава повече рецептори за аденозин. Това значи, че ни би трябвало и повече кофеин, с цел да реализираме същия резултат. Освен това в случай че се опитате да спрете кафето или пропуснете дневната си чашка, може да изпитате признаци на абстиненция и да се чувствате по-уморени, след като и да било.

С това обаче резултатът на кофеина не се изчерпва. Той подтиква и произвеждането на адреналин – хормонът на „ Битката или бягството “. Увеличава ритъма на сърцето, кара кръвта ни да „ кипи “ и даже отваря въздушните ни пътища. Освен това въздейства на равнищата на допамин, като пречи на повторното му асимилиране от мозъка. Това ни кара да се усещаме щастливи. Всъщност, кокаинът прави същото нещо. При кофеинът обаче резултатът е по-слаб. Все отново е опиат. Точно тази стимулация на допамина прави кафето относително пристрастимо.

И по този начин – можем ли да изпием прекомерно доста кафе?

Оказва се, че има смъртоносна доза кофеин, което е някъде към 150 мг кофеин на кг от тялото. Следователно, в случай че тежите 70 кг, ще ви трябват 14 000 мг кофеин, с цел да предозирате. Реално видяно, чаша кафе има приблизително 150 мг кофеин и в случай че сте 70 кг, то почти 70 чаши кафе ще ви убият. За да се случи това, ще би трябвало да ги изпиете едновременно, което прави предозирането с кофеин от кафе физически невероятно, защото няма да можете да поберете това количество в стомаха си. Още преди този момент ще започнете да изпитвате мании и халюцинации. Кофеинът ви държи и почти 6 часа. Така че в случай че сте изпили чаша кафе със 150 мг кофеин, то след 6 часа в ялото ви ще има останали към 75 мг и ще изпитвате резултата на половина. 6 часа по-късно ще имате към 37.5 мг, което дава място на аденозина да се задейства. Точно поради това може би тъкмо тогава ще изпитате потребност за още една чаша кафе, с цел да поддържате това прелестно, бурно и пламенно възприятие.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР