Заради сведенията за струпване на руски войски в близост до

...
Заради сведенията за струпване на руски войски в близост до
Коментари Харесай

Байдън: Убедени сме, че Путин нахлува в Украйна до дни

Заради сведенията за скупчване на съветски войски наоколо до украинските граници довечера се състоя видеоконферентен диалог сред американския президент Джо Байдън и част от европейските му съдружници, измежду тях Полша и Румъния.

Въпреки уверенията на Москва в противното, американският държавен секретар Антъни Блинкън повтори предизвестието си, че Русия може да нападне всеки миг. По думите на Байдън, това ще се случи до дни. " Путин е решил да нахлуе в Украйна ", безапелационен е американският президент.

Същевременно Съединените щати и още няколко страни подканиха своите жители да изоставен неотложно Украйна заради несигурното състояние по границите ѝ, а Байдън предизвести сънародниците си, че няма да праща войски, с цел да ги изтегля.

Реториката на американския президент по отношение на руско-украинската рецесия ескалира доста в изявление за телевизионната мрежа NBC:

„ Това, което желаех, е американските жители да изоставен Украйна незабавно. Имаме си работа с една от най-големите армии в света и нещата могат да излязат от надзор доста бързо. Говорим за международна война, в случай че американци и руснаци стартират да стрелят едни против други, светът ще стане доста друго място “ – бяха думите на американския президент, който добави, че няма да изпраща американски военни да оказват помощ за възможна евакуация от Украйна.

Препоръки към жителите си да изоставен Украйна насочиха през последните няколко часа управляващите на Англия, Нидерландия, Латвия, Норвегия и Япония. Нидерландският дипломат разгласи, че най-малко краткотрайно ще реалокира дипломатическото посланичество от столицата Киев в западния град Лвов.

Според Вашингтон Русия продължава да натрупа войски към Украйна и организира учения по едно и също време в Беларус, в Ростовска област и в Черно море.

При визитата си в Австралия държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън още веднъж съобщи, че Русия продължава да струпва военни сили към Украйна.

Според Блинкън военно нахлуване може да се случи във всеки един миг, в това число по време на Зимната олимпиада в Пекин, която продължава до 20 февруари.

Същевременно командването на американските военновъздушни сили в Европа разгласи, че трансферира ескадрила изтребители Ф-16 в румънската база Фетещ.

Европейският съюз повтори довечера заканата си за наказания против Москва при положение на ескалация в Украйна. Санкциите ще бъдат " дълбоки и бързи ", оповестиха френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц. Ще бъдат наранени финансовият и енергийният бранш на Русия, предизвести ръководителят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Премиерът Кирил Петков съобщи по-рано, че България би трябвало да е подготвена за всевъзможни сюжети. Ако Москва отговори на западни наказания с ограничавания в региона на енергетиката, страната ни ще бъде принудена да вземе ограничения, уточни Петков пред Би Би Си.
ТЕМА преди 7 минути 348 преди 11 минути 166 преди 49 минути 582
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР