Заради решението на държавата да изкупи 1,1 милиона тона зърно,

...
Заради решението на държавата да изкупи 1,1 милиона тона зърно,
Коментари Харесай

Държавата не може насила да изкупи зърното. Коментар на Абровски

Заради решението на страната да изкупи 1,1 милиона тона зърно, с цел да подсигурява продоволствието на страната, в земеделската комисия в Народното събрание в сряда бе извикан на изслуоване земеделският министър Иван Иванов. Заседанието обаче бе засекретено по искане на Иванов. Имат ли съображение за терзания зърнопроизводителите и има ли далавера с олиото, разяснява пред " Стандарт " Пламен Абровски, народен представител от Има Такъв Народ и ръководител на комисията по земеделие в Народното събрание. * В момента единствените, които страдат, са животновъдите и за тях би трябвало да се направи нещо * Пазарът има потребност от успокоение, с цел да работи добре * Не би трябвало да всяваме суматоха и безпорядък на пазара, тъй като те основават разтърсване * Това, което прави държавното управление, е похвално, тъй като най-важна е грижата за хората.  * Видях покупко-продажби със слънчоглед за 2 лв. на кг, не знам къде госпожа Нинова е видяла себестойност от 2 лева за литър олио
- Господин Абровски, имат ли учредения за терзания земеделските производители по отношение на интервенцията на страната на пазара на зърно?

- Аз не бих го нарекъл намеса. Държавата желае да закупи зърно, с цел да обезпечи продоволствената сигурност на популацията.

Щеше да има намеса и нарушаване на всички пазарни стандарти, в случай че имаше изключително състояние, оповестено с решение на Народното събрание. Тъй като такова няма оповестено, затова страната не може по никакъв метод да престъпи общоприетите търговски практики, които съществуват в сегашния миг.

- Някои фермери се тормозят, че цените на Софийската стокова борса /ССБ/, където е оповестено, че ще се правят покупко-продажбите, са много по-ниски от тези на международните тържища.

 - Аз не мога да разясня това, което говорихме на закритото съвещание на земеделската комисия в Народното събрание с министъра на земеделието Иван Иванов. Но това, което ми споделиха разнообразни аграрни производители, е, че на среща и в Министерски съвет, и в Министерството на земеделието /МЗм/, е обяснено, че страната ще купува на цени на ССБ.

Проблемът идва от това, че цените на ССБ са много по-ниски в сравнение с са цените на MATIF. Има разлика и оттова идват терзанията на земеделските производители по какъв начин тъкмо ще се приложи пазарният принцип.

Ще дам образец - през вчерашния ден /б.ред. 9 март/ видях фактура за подписани покупко-продажби на територията на България за пшеница за 600 лв. за звук. Притеснението на земеделските производители, с които аз съм приказвал, е да не би страната, както Вие се изразихте, да интервенира. Но страната няма право да интервенира - т.е. да прави нещо принудително, против интереса на земеделските производители, в случай че няма с решение на Народно събрание оповестено изключително състояние. А такова няма.

Следователно всичко, което ще прави страната, ще бъде на непринуден принцип. Дали ще се случи или не - занапред ще забележим. Имаме увещание на изпълнителната власт, че това ще се случи. 

- Мислите ли, че ще има интерес от страна на зърнопроизводителите към покупко-продажби с страната?Защото цените ще зависят и от това дали има огромно предложение.

 - Един от най-гладко и добре функциониращите пазари в България е този на зърно. С годините на него останаха единствено експерти. Той е малко по-особен - не е просто да вземеш зърното от производителя, а има няколко стадия. Първо би трябвало да окачествиш зърното, би трябвало да имаш превоз, складова база, още веднъж да го окачествиш след избран интервал от време, с цел да се увериш, че се съхранява вярно. И едвам по-късно да го товариш на кораби, с цел да го изнасяш. Не всички аграрни производители имат хранилища за предпазване. По-голямата част от зърното е изкупена и прибрана от търговците още предходната година, с цел да са сигурни, че то ще бъде съхранявано вярно.

Има доста фактори по веригата, които би трябвало да се съблюдават и това се прави в България. Така че когато министерството на земеделието, министърът на финансите и министър-председателят са подготвяли така наречен скица за изкупуване на зърното, уповавам се, че са отчели всички тези особености. 

Не би трябвало да всяваме суматоха и безпорядък на пазара. Защото когато се всява безпорядък, е обикновено това да породи разтърсване на пазара. Не бих го нарекъл далавера. Когато има такова разтърсване, стартира повишаване на цените. Това води до повишаване на фуража. Което пък се отразява пагубно на българското отглеждане на животни. И по тази причина аз моля към всички по веригата - и към изпълнителната власт, и към производители, и към търговци - да бъдат доста деликатни, тъй като зърното си има цена, тя сега в действителност е много добра, никой няма да бъде на загуба. Единствените, които ще бъдат на загуба от покачването на тази суровина, са българските животновъди. А това по веригата ще се отрази на цената на млякото, на млечните артикули.

Всичко е една огромна хранителна верига. Ако някъде се намесим погрешно, рискът е доста огромен. 

Съжалявам, че не мога да разясня самата скица на изкупуване, тъй като бе обсъждана на закрито съвещание. Ще си разреша да кажа единствено, че тя не се разграничава доста от това, което съм чул от земеделските производители. Но би трябвало да отбележим, че това, което прави държавното управление, е похвално, тъй като най-важна е грижата за хората. Можеше да бъде по-бързо и по-ефективно, само че поради събитията, нещата към този момент са задействани. 

- Това, което се случва с олиото какво е съгласно Вас - изкуствено и злонамерено основаване на суматоха, далавера или естествена пазарна обстановка?

- Аз не знам от кое място госпожа Нинова е видяла себестойност от 2 лв. на литър олио. Защото през вчерашния ден /б. ред. сряда/ видях покупко-продажби със слънчоглед за 2 лв. на кг, което значи 2000 лева на звук. Това е извънредно висока цена. Говоря за вътрешния пазар, който продължава да работи.

Имаме увеличени цени на енергоизточниците, имаме нарастване на цената - обикновено е да имаме нарастване на себестойността на продукцията. Нормално е да имаме и някаква естествена облага - въпреки всичко би трябвало да съблюдаваме чисто пазарните правила. Така че отново споделям - госпожа Нинова сподели цена от 2 лв., не знам към коя дата е съответстваща, само че при всички положения би трябвало да отчитаме и обстоятелството, че олиото е борсова стока. И когато имаш покачване на стоковата борса, обикновено е и цената да се усилва.

Ако има прекомерно непозволено нарастване на цената, това в действителност не е редно. Но нещата не можем да ги преглеждаме едностранно. Защото в случай че някой бъде длъжен да работи под себестойност, той ще банкрутира. Тогава ще стартираме да внасяме. Затова още веднъж споделям - с цел да действа добре пазарът, има потребност от успокоение.

В България към днешна дата не би трябвало да продължава тази суматоха, всичко би трябвало да стартира да се успокоява - и за олиото, и за зърното. Всичко към този момент е ясно. 

- На съвещанието на земеделската комисия чухме гореща молба от млекопроизводителите и от картофопроизводителите страната да изкупи и тяхната продукция. Смятате ли, че е допустимо това да се случи?

- Това към този момент е намеса - нещо, което се прави за да се помогне на производителите. Това е в пълномощията на изпълнителната власт. В момента единствените, които страдат доста, са българските животновъди и за тях би трябвало да се направи нещо.           
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР