Заради протестите срещу пенсионната реформа работниците отказаха да събират боклука

...
Заради протестите срещу пенсионната реформа работниците отказаха да събират боклука
Коментари Харесай

Париж е заринат от над 600 тона неизвозен боклук

Заради митингите против пенсионната промяна служащите отхвърлиха да събират боклука и към този момент съществува риск за публичното здраве

Масовите стачки в Париж против пенсионната промяна тази седмица засегнаха и услугите за събиране на отпадък във френската столица. Заради митингите служащите отхвърлиха да събират боклука и Париж осъмна с 600 тона несъбрани боклуци, търкалящи се по нормално живописните улици на града, в това число на няколко крачки от монументи като Айфеловата кула и Триумфалната арка, съобщи БГНЕС.

Общината дава отговор за събирането на боклука в половината от 20-те региона на Париж. За останалите 10 дават отговор частни реализатори. Но от 6 март общинските услуги като събирането на боклука в Париж са наранени от стачки. Протестите доведоха до анулация на полети, закъснели влакове, затворени учебни заведения. Френската столица е най-засегната, като съвсем 60% от началните учители не се явиха на работните си места, а метрото прекъсна работа като се изключи най-натоварените часове.

Масови митинги се организират постоянно в цяла Франция от 19 януари. Стачките събират повече от милион души, които показват опозицията си против проекта на държавното управление да увеличи пенсионната възраст. Правителството на президента Еманюел Макрон споделя, че измененията са нужни, с цел да стане пенсионната система финансово постоянна.

Но хората не се тормозят единствено от торбите с отпадък. Истинският проблем е, че Париж, както множеството огромни градове, гъмжи от плъхове. Въпросът провокира политическа свада през уикенда, откакто кметовете на няколко парижки региона обявиха, че стачката заплашва да се трансформира в огромен риск за публичното здраве и приканиха кмета на Париж, социалистката Ан Идалго, да предприеме дейности. Спорът ескалира в неделя вечерта, когато министърът на превоза - и кандидат-кмет на Париж - Клеман Бон упрекна кметството за обстановката. ''Седми ден без сметоизвозване. Смрад и гниене'', написа Бон в Туитър в неделя вечерта дружно със фотоси, показващи кофи, претъпкани с торби с отпадък. ''Пореден образец за бездействието и презрението към парижани'', добави той, което накара администрацията на Идалго да отговори. ''Гниенето е това, което характеризира вашата визия за обществен диалог'', сподели заместник-кметът Антоан Гийо. ''Ако в действителност се притеснявате за парижани и французи, оттеглете несправедливата пенсионна промяна, която те всеобщо отхвърлят''.

В изявление за френската телевизия в понеделник сутринта представителят на държавното управление Оливие Веран също упрекна Идалго. ''Какво е посланието, изпратено от кмета на Париж? От нея зависи да го обясни с парижани'', сподели Веран.

Според всекидневника Le Parisien стачката ще продължи най-малко до сряда, когато представителите на профсъюзите би трябвало да гласоподават дали да продължат.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР