Заради продължителна суша в Шотландия водите на Лох Нес са

...
Заради продължителна суша в Шотландия водите на Лох Нес са
Коментари Харесай

Издирването на чудовището: Лох Нес спадна до рекордно ниски нива

Заради продължителна суша в Шотландия водите на Лох Нес са спаднали до най-ниските равнища от десетилетия. Едва ли това ще улесни участниците в огромното търсене на чудовището от езерото, проведено в края на този месец.

Издирването е най-голямото за последния половин век. То, обаче ще се организира в нетипични за Шотландия условия - прекомерно високи температури и прекомерно малко влага.

Каквото и създание да се крие в дълбините на Лох Нес то има най-малко две аргументи да се тревожи. По-безобидната е оповестеното " най-голямо търсене на чудовището в езерото от 1970 година насам ". Местните уредници се надяват то да притегли доста ловци на чудовища и доброволци с дронове, инфрачервени камери за хващане на топлинни изображения и хидрофони за засичане на акустични сигнали във водата.

По-сериозната причина за паника измежду жителите на Лох Нес и покрайнините е сушата, която от месеци е превзела региона. Свикнали сме на дъжд, само че не сме привикнали на дълга суша, признава 84-годишният шеф на пристанището на Лох Нес.

" Говорих с риболовец, който ми сподели, че температурата на водата на повърхността е към 15 градуса по Целзий. Това е нечувано за Лох Нес през този интервал. Почти средиземноморско е. А температурата на повърхността е толкоз висока, тъй като навлиза доста малко вода ", съобщи Гордън Мангус, шеф на пристанище.

Нивото на водата в язовира на водноелектрическата централа в източната част на езерото отдавна не се трансформира - едвам метър и девет сантиметра, най-ниското за последните три десетилетия. Липсата на стабилен приток заплашва и фермите с шотландска сьомга.

" Всички възприемат Шотландия като доста влажна страна, само че засушаването тук е все по-често събитие. Климатът на Шотландия се трансформира и към този момент виждаме следствията от тези промени ", сподели още Натан Кричлоу-Уотън, Шотландска организация за отбрана на околната среда.

Прогнозите на Шотландската организация за отбрана на околната среда са за намаляване на равнището на на сладководните басейни с всяка минала година до 2050-та.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР