Заради поройните дъждове в общините Берковица и Георги Дамяново е

...
Заради поройните дъждове в общините Берковица и Георги Дамяново е
Коментари Харесай

Бедствено положение в Берковица и Георги Дамяново заради дъждовете

Заради поройните дъждове в общините Берковица и Георги Дамяново е оповестено бедствено състояние. В Монтана има наводнени от дъждовете сектори.
Водата е нанесла най-вече провали в Берковица, където са наводнени частни къщи, две детски градини, едно учебно заведение и даже пространствата на полицейското ръководство. За към час са паднали близо 70 литра на квадратен метър. Разрушена е пътната настилка, получени са над 100 сигнала за наводнени обекти.
Според очевидци, разгласили фотоси и видео в интернет, водата е достигнала метър и половина в ниските точки на централната част на Берковица. Тя е влачила със себе си пейки, контейнери за боклук, боклуци и даже коли. Това е второто наводняване от началото на месеца за общината, откакто проливни дъждове към този момент нанесоха вреди в първите дни на юни месец. 
Нивото на реките и язовирите в района не се е покачило доста. Язовир " Огоста " край Монтана, който е вторият по величина у нас и на Балканите, има доста свободен размер, който може да поеме идващите от планината дъждовни води, без да основава заплаха от наводняване. Сега язовирът е надалеч от сериозните стойности, достигнати през 2014 година.
Вчера военнослужещи се включиха в напъните за превъзмогване на бедствието в Берковица. Те ще окажат нужната помощ със профилирана техника и ще спомагат за разчистване на най-засегнатите региони на града.
Екипи на Областно пътно ръководство в Монтана също се включват в дейностите по преодоляване на усложнената конюнктура. Експерти ще правят наблюдаване и на стената на бент. " Мишковец " в землището на обитаемото място поради нарасналото равнище на водоема.
Заради заплахата от преливане на язовир " Клисурица " поданици на село Клисурица са евакуирани. Домовете си са напуснали 26 индивида. Те са били настанени при родственици или в постройката на кметството, където ще прекарат нощта. В региона няма хора, останали без достъп до електричество.
По-късно от " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " осведомиха, че равнището на водоема се възстановява. На място с хидромоторна помпа работят чиновници на основната дирекция. 
Засегнато от проливни дъждове е и ботевградското село Врачеш, където работят пет екипа на дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР