Заради пандемията от коронавируса Съветът на ЕС по икономика и

...
Заради пандемията от коронавируса Съветът на ЕС по икономика и
Коментари Харесай

Временно отмениха бюджетните изисквания за еврозоната

Заради пандемията от ковид Съветът на Европейски Съюз по стопанска система и финанси ЕКОФИН през днешния ден взе решение да анулира краткотрайно съществена уговорка от Пакта за непоклатимост - основополагащ документ на еврозоната. Става дума за условието бюджетният недостиг на страните да не бъде над 3% от брутния вътрешен артикул към края на финансовата година, съобщи Дойче веле. Освен това, съгласно условията на пакта, държавният дълг не можеше да надвишава 60 % от брутния вътрешен артикул.

" Министрите на финансите на страните-членки от Европейски Съюз се съгласиха с оценката на Европейска комисия, изложена в документите й от 20 март 2020 година, че изискванията за потребление на общата уговорка за изключение от фискалната рамка - сериозен стопански спад в еврозоната или в Европейски Съюз като цяло, са изпълнени. " - се споделя в изказване, оповестено след съвещанието на ЕКОФИН, което се организира под формата на видеоконференция.

Използването на тази опция за краткотрайно излизане от фискалната рамка ще обезпечи нужната еластичност за предприемане на нужните ограничения в поддръжка на " здравните ни системи, гражданската отбрана на популацията, както и на нашата стопанска система ".

В документа се показва още, че министрите не престават да поддържат Пакта за непоклатимост и напредък, само че краткотрайните изключения ще разрешат на Европейска комисия и на Съвета на Европейски Съюз да подхващат нужните координирани старания без рестриктивните мерки на заложената бюджетна рамка, настоящи при нормални условия. Тази стъпка се подхваща, с цел да може общността да се оправи с икономическите последствия от пандемията, акцентират министрите.

" Днешното ни съглашение отразява неотклонния ни блян дейно да решаваме зараждащите проблеми, да възвръщаме доверието и да подтикваме бързото възобновяване " на еврозоната, обобщават министрите от ЕКОФИН./news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР