Заради пандемията броят на напълнелите и затлъстели деца до 18

...
Заради пандемията броят на напълнелите и затлъстели деца до 18
Коментари Харесай

Експерт: Пандемията увеличи броя на затлъстелите деца

Заради пандемията броят на напълнелите и затлъстели деца до 18 години се е нараснал доста, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция проф. Виолета Йотова, която управлява Първа детска клиника в Университетската болница „ Св. Марина “ във Варна.

Тя има добити специалности по педиатрия и детска ендокринология и заболявания на обмяната. Специализирала е в Ротердам, Холандия и Единбург, Англия. От 2004 година има и добита подготовка по здравен мениджмънт.

По думите на Йотова е рано да се каже какъв е процентът на повишаване у нас, само че в други страни към този момент са основани симулационни модели и са правени изследвания, чиито резултати са " меко казано стряскащи ".

„ Родителите не всеки път търсят помощ от специалисти, като разчитат, че всичко ще се оправи от единствено себе си, само че това е безусловно неправилен метод “, сподели експертът.

Причините за актуалното нарастване на затлъстяването са доста – от така наречен хранене за утешение, нарастване на броя на похапванията сред храненията, понижение на физическата интензивност поради образованието онлайн.

„ Много от родителите одобряват, че апетитът би трябвало да бъде постоянно задоволяван. Напомням за феновете на поговорката, че апетитът идва с яденето – всеки спомагателен кг мастна маса усилва както него, по този начин и храненето като количество. И назад – с цел да се възстановява апетитът, би трябвало да се смъкват килограми или най-малко да спрат да се качват “, изясни проф. Виолета Йотова.

Тя уточни един значим аспект на връзката затлъстяване-пандемия. По-тежко боледуване и по-висок риск от гибел са изрично свързани с налично затлъстяване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР