Заради нужното време за свикване и нелинейното управление, щурвалът и

...
Заради нужното време за свикване и нелинейното управление, щурвалът и
Коментари Харесай

Щурвал и steer-by-wire в новия Lexus RZ са технологични решения, които си търсят реален проблем

Заради нужното време за привикване и нелинейното ръководство, щурвалът и системата за steer-by-wire на RZ се усещат ненужни.

„ Наскоро се повозихме в първообраз и не си припомням да съм се смял повече по време на тестово шофиране. Преди да избързаме прекалено много, системата Steer by Wire заменя механичната връзка с електрически сигнали. “  Споделя Michael Gauthier от автомобилния новинарски уебсайт carscoops.

Входящите сигнали за ръководство се записват и тази информация се подава към актуатор, който командва самото ръководство. Автомобилът също по този начин изпраща противоположна връзка към кормилото, тъй че водачите да имат визия какво се случва.

Това е казано прекомерно „ опростенчески “, само че Lexus споделя, че системата „ реализира маневреност и вдъхва убеденост посредством прецизна преценка, като блокира ненужните трептения от гумите и спирачките “.

Това е единствено част от историята, защото Lexus настройва заключването на кормилото на към 150 градуса и това отстрани нуждата кръстосвате ръцете или да трансферирате кормилото от ръка на ръка На непрофесионален език, това прави ръководството доста по-директно.

При това съотношението на кормилното ръководство се трансформира според от скоростта. Предполага се, че това оказва помощ за възстановяване на маневреността при ниски скорости на паркинги и гаражи, като в същото време резервира стабилността на автомобила при по-високи скорости.

Макар че на доктрина това звучи добре, на процедура не работи тъкмо по този начин.  Когато шофирате постепенно, е мъчно да прецените нужното количество придвижвания на кормилото и това води до несигурно шофиране, което надалеч не е прелестно. Нещата се успокояват при по-високи скорости, само че е мъчно да се реализира линейно придвижване.

Въпреки това няма подозрение, че водачите ще свикнат с това чувство с течение на времето. „ Направих единствено няколко обиколки на късо разстояние, тъй че несъмнено към момента не отписваме Steer by Wire. “ Споделя още създателят, докоснал се до извънземната технология, която скоро ще направи 60 години от приложението си в авиацията.

Преминавайки нататък, ходовата част сигурно ще притегли вниманието, защото се отличава с правоъгълен дизайн, както и с неповторими превключватели. 

Щурвалът се усеща задоволително комфортно, само че завъртането на кръг е доста по-естествено, в сравнение с опитите за завъртане на правоъгълник.

Макар че Lexus можеше просто да инсталира квадратния волан и да завърши, инженерите взеха решение да създадат освен това и да преобразят кабината, с цел да „ насърчат ангажираността на лидера и екологичното схващане “. 

Като част от това изпитание цифровият инструментален панел е изместен обратно с 1,4 инча (36 мм) и е издигнат с 1,5 инча (38 мм). Разликата е забележима и е доста по-лесно да се вижда клъстерът. 

От Lexus означават, че ексцентричният волан спомага за по-доброто влизане и излизане, не че някой в миналото се е оплаквал от сходно нещо.


Щурвалът също по този начин наподобява малко не на място в RZ, защото кросоувърът е много стандартен. Това би пасвало повече в наследника на LFA, където пространството евентуално ще бъде лимитирано, само че тук наподобява излишно.

При всичко това ще се въздържим от окончателната си преценка, до момента в който не получим малко повече време зад “квадратоволана ”.

Какво съставлява Lexus RZ?

Докато някои електрически коли са аеродинамични желирани бонбони, RZ не може да бъде сгрешен с нищо друго с изключение на с различен Lexus. Моделът е с изострен “ spindle body design “, който върви по стъпките на RX и има коефициент на противодействие 0,29. Това го трансформира в най-аеродинамичния модел на Lexus, защото е даже по-обтекаем от LC.

Противоречивата вретеновидна решетка е преосмислена за електрическата епоха и е дейно пресъздадена в изцяло затворена форма. Външният тип е в допълнение заздравен от черните акценти, които имитират типа на нападателни въздухозаборници.

Дръзкият жанр продължава и по-назад, защото RZ има плавна каросерия, отличителна линия на колана и затъмнени задни колони. Купувачите ще открият също LED осветителни тела, гланцови черни акценти и задни вихрови генератори вместо спойлер, инсталиран на вратата на багажника.

Последните са забавен детайл, който спомага за възстановяване на стабилността при придвижване по права линия и при непряк вятър.

RZ се движи със общоприети 18-инчови джанти, само че клиентите могат да получат 20-инчови и налична двуцветна багра. Последното е алтернатива за 1200 $ и при него каросерията в цвят Cloudburst Gray или Ether контрастира с багра Onyx, която се простира от капака на мотора до вратата на багажника.

Клиентите ще намерят също по този начин електрическа повдигаща се врата със датчик за контакт с непознато тяло и панорамен покрив с две стъкла. Въпреки че общоприетият покрив не разполага със сенник, клиентите могат да преминат към стъклен покрив Dynamic Sky при най-високата степен на съоръжение Luxury. 

По отношение на размерите RZ дейно се вмества сред NX и RX, защото е с дължина 4806 мм, ширина 1895 мм и височина 1636 мм. Въпреки че е с 86 мм по-къс от RX, и двата модела имат обстойно междуосие, което се простира на 2 850 мм.

Просторен интериор

Минималистичният интериор на купето включва тапицерия NuLuxe или Ultrasuede, както и черни детайли. Към тях се причисляват железни акценти и „ осветление на сенките “, което проектира декоративна шарка върху панелите на вратите. Това е готино решение, само че като цяло салонът наподобява малко блудкав и пластмасов.

При все това моделът е напред в региона на технологиите, защото разполага с цифрово арматурно табло и 14-инчова информационно-развлекателна система Lexus Interface с безжични функционалности Android Auto и Apple CarPlay. 

Клиентите могат да се снабдят и с абонаменти, които обезпечават облачно основана навигация, образован помощник и интегриран стрийминг на Apple Music и Amazon Music.

Освен това Remote Connect разрешава на притежателите да стартират/спират зареждането от разстояние, да ревизират положението на зареждане и да редактират графиците за зареждане от своя смарт телефон.

Интерфейсът на Lexus е доста усъвършенстване спрямо предходните информационно-развлекателни системи на компанията и е единствено черешката на добре оборудваната торта.

Дори базовото равнище RZ 450e Premium има отопляем волан, електрически пригодим се/телескопичен волан и предни седалки с електрическо задвижване в осем направления с отопление и вентилация.

Към тях се причисляват безжично зарядно устройство за смарт телефон и аудиосистема с 10 високоговорителя.

Като оставим оборудването настрани, всички RZ имат комфортен салон с доста място начело и откъм гърба. Пишман водач с растеж 188 см нямаше никакъв проблем да се настани комфортно на втория ред седалки, защото имаше доста място за главите и доста повече място за краката, в сравнение с допуска цифрата 953 мм.

Разбира се, това не би трябвало да е изненадващо, защото моделът предлага повече място за краката на втория ред от по-големия RX.

Говорейки за пространство, кросоувърът побира 671 литра багаж, като това пространство може да се усили до 1359 литра) посредством прегъване на задните седалки. Заслужава да се означи също, че RZ няма челен багажник, само че има малко поделение за предпазване под пода на задния багажник.

Всичко това способства за един комфортен и необятен интериор, който се усеща като вкъщи си в Lexus. Въпреки че може да заобикаля кожата и дървото, те не са безусловно пропуснати и ни харесва фактът, че салонът е много стандартен. Това контрастира с Toyota bZ4X, която прекалено много се пробва да бъде друга.

Въпреки че RZ има доста преимущества, той има и два огромни минуса. Пробегът от 354 км изостава от този на съперниците, а с 20-инчови колела той понижава до 315 км.  Това изобщо не е добре. Освен това и цената евентуално ще бъде най-големият проблем на кросоувъра.

Цената на RZ 450e Premium стартира от 59 650 $ и се повишава до 65 150 $ за първокласното осъществяване. В Съединени американски щати той не попада в категорията, която може да употребява финансови тласъци и се оказва по-скъп и от Cadillac Lyriq, и от Tesla Model Y, и то с доста.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР