Заради новия коронавирус в България хронично болните остават без адекватна

...
Заради новия коронавирус в България хронично болните остават без адекватна
Коментари Харесай

Коронавирусът в България остави стотици хиляди хронично болни без адекватно лечение

Заради новия ковид в България хронично болните остават без съответна помощ. Нови ракови и сърдечни болести остават недиагностицирани. А властта няма проект за излизане от изключителното състояние, настояват специалисти. Това написа Николай Цветков за " Дойче веле ".

1171 инфектирани с ковид и 52 умряли от Ковид-19 - това гласят формалните данни в България на 24 април 2020. На фона на данните от другите страни по света тези цифри наподобяват доста ниски. Защо тогава едва натоварената здравна система е спряла да дава съответни медицински услуги за стотиците хиляди хронично заболели българи?

Без профилактични прегледи

Ръководителят на Центъра за отбрана на правата в опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров изрично отхвърля изказванията на ръководещите, че въведените ограничения предпазвали българската здравна система от претоварване поради напор на инфектирани с ковид. Хоспитализирани с тази диагноза са към 300 души. А съгласно доктор Кацаров, едвам една четвърт от тях се нуждаят действително от хоспитализация. В България към момента не се организира всеобщо тестване на популацията за да се разкрият същинските размери на пандемията, само че все пак от началото на март са спрени плановите интервенции, които са над 90% от всички болнични интервенции. Забранени са профилактичните прегледи, имунизациите, диспансеризациите и детските съвещания. " Личните лекари настояват, че работата им - прегледи, проучвания, визитации и прочие, през последните 6 седмици е намаляла най-малко на половина. Болниците пък като цяло са свили нормалните си действия с 30% до 60%. Затворени са диагностично-консултативните центрове в огромните градове. Единствено натоварени са районните здравни инспекции ", споделя доктор Кацаров.

Страхът да се заразиш в болничното заведение е голям
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР