Заради непрекъснато поскъпващия газ от повече от година бизнесът, който

...
Заради непрекъснато поскъпващия газ от повече от година бизнесът, който
Коментари Харесай

Като няма хляб - пасти: какви са ходовете на бизнеса заради скъпия газ

Заради непрестанно поскъпващия газ от повече от година бизнесът, който го употребява в огромни количества, е подложен в условия на увеличаващ се стрес, липса на сигурност за доставките, а на няколко пъти и в неспособност да калкулира. Последното се случи поради определянето на контролираната цена за вътрешния пазар надалеч след началото на съответния месец.

Засега са единици тези предприемачи, които мислят за опция, а болшинството се е обединило към упованието да се откри трайно положително решение - сигурни доставки при ниска цена. Последното бе употребявано от служебния кабинет като мотив да одобри " неизбежното " - да се моли на " Газпром износ " да възобнови доставките.

Защо цената по тях не е ниска, каквито изказвания има, четете.

Като няма самун - пасти

Откакто стартира стремителното повишаване на газа бизнесът, който го употребява в предприятията си, упорства за държавна помощ. Исканията се ускориха през последните месеци и когато цената доближи невиждани висоти. От 1 юли бизнесът получава обезщетения за скъпия ток, само че след два месеца използване на този механизъм към този момент се чуват рецензии. Те се отнасят до това, че при таван на цената фирмите нямат тласък да икономисват ток, а също така еднообразно се субсидират и печелещи от конюнктурата сдружения, и такива с действителни усложнения. Дори и да се подценен тези рецензии обаче, заплащането на обезщетения за газа е невероятно да бъде въведено без настоящ парламент.

" Винаги е по-лесно да се оплакваш и да използваш способи на насила, изключително когато има лабилни или суперпопулистки държавни управления, които се поддават на това ", е обяснението на обстановката за предприемача Пламен Бобоков. Все отново отбелязва, че настояването за обезщетения за скъпия ток е заслужено в случай, че идва от свръхпечалбата на държавните сдружения, които го създават. " Но това не важи за газа, тъй като България не създава газ ", акцентира той.

Този бизнес, дето хленчи непрестанно, тези организации са посткомунистически формирания. На най-голямата от тях - БСК, аз бях дълги години президент и ви го споделям като човек, който знае от вътрешната страна нещата, разяснява, основател на " Овергаз ".

" Това не са същинските бизнесмени на България. Това са хората, които бяха набедени и назначени за предприемачи. Ще си продължат да хленчат, тъй като те без страната не могат. Те могат единствено и само, скубейки страната... Ако не знаят по какъв начин да станат конкурентноспособни, непрестанно желаят пари за реорганизация, за рационализация, за покачване на квалификацията... Предприемачът е задължен да калкулира риска си, да взема решения, съответстващи на пазарните условия. Рискът е за негова сметка, а не за сметка на всички, не за сметка на бюджета ", показва той.

В последна сметка в България няма по какъв начин да има на ниска цена газ, тъй като не създава. Слава Богу, че има този контракт с Азербайджан, който снижава цената, разяснява Бобоков. Допълва, че " загриженият притежател мисли за тези неща в вероятност, а не чака последния миг ".

" Те желаеха помощи и през всичките месеци, когато газът макар повишаването бе доста по-евтин в България, в сравнение с в цяла Европа. Ако вървят на самотек и единствено реват, и единствено желаят най-евтиния газ, да излязат на пазара и да си купят. Как се работи 20 или 30 години според от държавни дотации?,, притежател на торовия цех " Агрополихим ".

В отговор на въпрос на " Дневник " Васил Велев, ръководител на АИКБ, който пази тезата за евтиния съветски газ, уточни, че в доста страни в Европа има обезщетения на цените на газа. " В прилежаща Гърция, да вземем за пример, те са по 30 евро за мегаватчас. Имат и дълготрайни контракти. Не мислете, че всички крайни консуматори се доставят на цени TTF. А и в Европейски Съюз всеки ден четем за нови спрели производства и предприятия ", показва той.

Има ли опция газът за бизнеса

След разразяването на газовата рецесия изникна въпросът няма ли опция за промишлеността. Алтернативата водород единомислещо се дефинира като невъзможна да се приложи бързо. Единственият огромен освен това образец за " цялостна смяна " и то почнал надалеч преди да се стигне до днешната обстановка е на. Собственикът му от дълго време е минал на амоняк, който даже известно време е произвеждал, а в този момент напълно внася. Пред " Дневник ", че в този момент и последната апаратура, която е на газ, ще премине на пропан-бутан.

Към тази опция се насочват в този момент и Атанас и Пламен Бобокови, като ще заменят с нея употребения метан във всички структури на производителя на акумулатори " Монбат ". Планът е до края на септември това да е реалност. Пламен Бобоков показва, че инвестицията в този случай не е огромна, а икономията ще е голяма. Допълва обаче, че не за всички индустриални ползватели на газ подобен преход е елементарен, бърз и на ниска цена.

За някои предприятия в действителност може би е мъчно да създадат този преход, само че другото значи да зависят от природния газ и в случай че мислят, че могат да живеят по този начин, би трябвало да знаят, че ще има моменти, когато е неизгодно като цена, и би трябвало да се приготвят за това, счита Ромбаут.

Има производства, като стъкларското, които не могат да спрат, с цел да минат на различен тип гориво. За други се изисква в действителност да не работят години, с цел да се преработят горелките,, изпълнителен шеф на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители..

Бизнесът, който продава на европейския пазар, няма да усети огромни проблеми, тъй като другите в Европа заплащат даже по-скъп газ, проучва Бобоков. Според него огромният проблем е на тези, които работят на пазари отвън Европейски Съюз, където конкуренцията и фактът, че няма политическа обязаност, водят до по-ниски цени на енергоносителите и са по-конкурентни. " Но няма кой да помогне. Аз бих ги посъветвал да си изнесат производствата тук-там, където газът е по-евтин. Ние имаме 12 завода в 8 страни. След като ние можем, значи всички могат. Да помислят стратегически и в случай че има огромен пазар в Азия, да се реалокират. Да, желае се храброст и кураж, само че никой не е споделил, че някой е задължен да им обезпечава най-хубавите условия ", показва той.

По-страшно от глада е студът

Извън проблемите на бизнеса, в цената на чиято продукция в последна сметка се калкулират всички разноски, огромният въпрос при идващата зима е за топлофикациите и техните клиенти.
 Пламен Бобоков
© Надежда Чипева, Капитал

Пламен Бобоков

По-страшното от глада е студа, споделя Бобоков. Според него държавното управление незабавно би трябвало да обезпечи опция под формата на мазут, който е и по-евтин. Обяснява, че разрешенията за приложимост в България е с до 1% сяра, който обаче е с 40% по-скъп от по-наситените с нея и също така е липсващ Затова, съгласно него решението е в този с 2% сяра, който за момента е 4 пъти по-евтин от природния газ и също така за еднакъв интервал се употребява два пъти по-малко количество за произвеждане на топлинна сила, в сравнение с в случай че се употребява природен газ. "

" Според мен служебният кабинет би трябвало по неотложност да направи процедура за доставка на мазут, тъй като всички топлофикации могат да работя на него. Това ще е супер търпима цена и би трябвало дори парното да поевтинее. Да, ще докара до замърсяване, само че би трябвало да се вземат решение проблемите един по един ", счита той. Според него по този метод единствено от " Топлофикация София " ще се икономисат 1 милиарда куб. м газ годишно и по този начин няма да има потребност от огромен импорт, което ще разреши и миксът за бизнеса да е по-евтин.

Засега " Топлофикация София " не е оповестила друг от към този момент оповестения проект. По данни на сдружението обаче, коментирани неведнъж, позволеното време, в което може да работи на мазут, е 10 дни в границите на годината. За повече би трябвало решение на страната. Съображенията за това са екологични и са отразени в комплексното позволение на сдружението. Дружеството другояче разполага с мазут за 2 месеца.

Основните съоръжения, които работещата в Пловдив " ЕVN Топлофикация " употребява за обезпечаване на топлинна сила и топла вода, включват преди всичко когенерационна централа, построена през 2011 година Тя е с електрическа мощ 50 MW и топлинна мощ 54 MW. Тя работи единствено с гориво природен газ, без опция за превключване на различно, обясниха пред " Дневник " от сдружението.

Допълват, че през последните 3 години са построени и 5 съвременни водогрейни котли с обща номинална топлинна мощ 100 MW за покриване на върхов товар и по-добра действеност. Котлите работят с главно гориво природен газ и аварийно индустриален газьол, което е доста по-щадящо околната среда аварийно гориво от мазут. Тези котли обаче не могат да поемат функционалността и на мощностите на природен газ.

Търсене и изследване липсва

А какво вършим ние с добива на газ от български залежи, пита риторично Бобоков. Според него е неясно за какво в тази обстановката не се върви към вложения в създаването на залежи или намирането на вложители за места, където има потвърдени наличия на газ.

Според него в предишното са спрени сходни планове по " политически подбуди " въпреки и под предлог, че са с екологични последствия. " Трябва да има национална политика по въпроса. Ако Румъния в прилежащ блок добива няколко милиарда кубически метра газ, за какво България да не го прави? Находището е едно и също, тъй като то не признава национални граници ", акцентира той.
 Сашо Дончев
© Анелия Николова

Сашо Дончев

Ние, " Овергаз ", от 2014 година имаме записано находище - за какво не произвеждаме газ? Защото това не се харесва на " Газпром ", а " Газпром " има доста другари в лицето на Бойко Борисов, на Корнелия Нинова, които участваха в митингите против нас преди няколко години, против добива на стандартен газ, по стандартен способ, разяснява пък Сашо Дончев. " Сега " Възраждане " стартира да събира протестъри срещу възможното решение на съответните органи за рандеман на газ. Ето по тази причина - ние не желаеме да бъдем свободни ", заключава той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР