Заради необичайно високи температури се очаква повишаване на поленовата концентрация.

...
Заради необичайно високи температури се очаква повишаване на поленовата концентрация.
Коментари Харесай

Сезонът за алергиите: Предупредиха за свръхколичества полени и „пухчета“

Заради извънредно високи температури се чака повишение на поленовата централизация. Това е посочено на уеб страницата на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Според метеорологичната прогноза чести дъждове се чакат доникъде и в последните няколко дни на май. В останалото време има възможност дневните температури да са над нормалните.

Ще цъфтят типовете и трите алергизиращи групи – дървета, бурени и растенията от сем. Житни .



Количеството полен ще бъде високо , защото ще цъфтят доста типове - сем. Борови, черен бъз, айлант, гледичия, липа, разнообразни декоративни шубраци, живовляк, киселец, козя брада, коприва, рапица. В България са публикувани стотици типове треви и множеството от тях ще цъфтят през май и юни, напомнят от НЦЗПБ. Техният полен е мощно алергизиращ и той ще бъде причина за алергични недоволства през май при доста хора.

За да се понижи контактът с прашеца, алерголозите предлагат да се ограничи престоят навън в топли и сухи дни, да се излиза след дъжд , а в сухи и ветровити дни - да се затварят прозорците на пространствата или на колата. При излизане да се употребяват защитни средства като слънчеви очила . Носенето на защитни маски от страдащите от полиноза би лимитирало контакта с полен.

През миналия април се следи извънредно натоварен разцвет при десетки типове растения, най-вече дървета. Заради неналичието на превалявания формираният полен се е натрупвал във въздуха и е достигнал стойности , които доста надвишават среднодневните за април. Това е довело до мощни алергични прояви при пациенти, страдащи от полиноза.
 
 алергия iStock

Данните за София демонстрират, че през първите 15 дни на април са регистрирани съвсем 75 % от общото количество полен за месеца. Основното количество (61 %) прашец във въздуха в София е бил от бреза, габър, дъб и бук. Втората половина на април беше по-спокойна поради честите валежи, които са попречили разпространяването на прашец във въздуха, показаха още от Центъра.



С към три седмици по-рано стартира и разпространяването на семената на тополите – така наречен „ пухчета “, които постоянно биват упреквани за алергичните проблеми на пациентите с полиноза, допълниха от Центъра. „ Пухчетата “ нервират механично всички хора, само че са забележими, до момента в който същинският извършител на алергия - поленът на тревите от сем. Житни, остава незабележим.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР