Заради недостига на места в детските градини Демократична България и

...
Заради недостига на места в детските градини Демократична България и
Коментари Харесай

Фандъкова отговори на исканията за оставка заради недостига на места в детските градини

Заради дефицита тук-там в детските градини " Демократична България " и Българска социалистическа партия желаеха оставката на столичния кмет. Йорданка Фандъкова пък разгласи, че има забавяния в ремонта или строителството на детски градини точно в регионите, ръководени от тези политически сили. За най-показателен образец беше дадена строяща се градина в " Лозенец ", където районният кмет е Константин Павлов от " Демократична България ".

На изненадваща инспекция в строяща се детска градина в регион " Лозенец " отиде през днешния ден кметът Йорданка Фандъкова. Строежът е почнал още през 2015 година

" 5 месеца се вършат сметки, 3 месеца се подписва анекс, това са обстоятелства, те могат да бъдат потвърдени с писмата, които си разменихме. Осигурихме незабавно в допълнение финансиране от близо 600 хиляди лв., първичната стойност беше 3 млн. Но както виждате до ден сегашен детската градина не е подготвена ", съобщи Йорданка Фандъкова.

Градината е трябвало да бъде приключена още през 2018 година, година преди да встъпи в служба, това изясни от своя страна районният кмет от " Демократична България " Константин Палвов.

" Забави ни много един стадий, който се изискваше, защото имаше много дефекти в плана те да бъдат изпълнени като спомагателни работи, трябваше да бъдат в допълнение финансирани. Това е комплицирана процедура, която минава през организацията за публични поръчки. Тази процедура свърши напролет и аз очаквам до няколко седмици, началото на юни да имаме акт 15 ", съобщи Константин Павлов.

Фандъкова даде като образец за забавено строителство и детско заведение в регион " Изгрев ", ръководен от Делян Георгиев от Българска социалистическа партия.

" В регион " Изгрев " 3 месеца не може да се издаде уверение за въвеждане в употреба, в случай, че градината е подготвена. Това са все забавяния и по тази причина аз не мога да позволи да продължим да работим по същия метод ", съобщи Фандъкова.

" Това за мен е заварен план от предходното управление. Нещо повече - четири дни преди встъпването ми в служба е утвърден изпълнителят от краткотрайно изпълняващия кмет на регион " Изгрев ", отговори Делян Георгиев, кмет на регион Изгрев.

Въпреки обясненията, че и двата плана са заварени, кметът Фандъкова разгласи, че в регионите, където има забавяния, в бъдеще строителството ще се следи от заместител кмета по строителството Ангел Джоргов.

" Всъщност " Демократична България ", която желае да ръководи София сега, ръководи една трета от София и то регионите, в които има максимален дефицит ", съобщи Фандъкова.

" Заместник-кметът на София Фандъкова през 2008 година си подава оставката поради 5000 неприети деца. Сега са 2 пъти повече. Тя е от 15 години, ние сме от 10 пъти по-малко. Така че дано всеки си поема отговорността ", съобщи Константин Павлов, кмет на регион " Лозенец ".

А статистиката за всички региони на София тази година демонстрира, че признатите в общински детски заведения деца са малко над 9000, а неприетите - малко над 10 хиляди.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР