Заради неадекватно поведение Булгаргаз“ е загубила 8,5 млн. евро от

...
Заради неадекватно поведение Булгаргаз“ е загубила 8,5 млн. евро от
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: За два дни, от недоглеждане, „Булгаргаз” е претърпял загуба за 8,5 млн. евро

Заради несъответстващо държание „ Булгаргаз “ е изгубила 8,5 млн. евро от договорката за азерския газ. Това разгласи в предаването „ Лице в лице “ Теменужка Петкова от ГЕРБ, някогашен министър на енергетиката.

„ В интервала 26-27 септември гръцката мрежа е имала планов ремонт на Кулата –Сидерокастро, което значи, че не могат да дойдат количества газ от Гърция към България. Странно за какво от „ Булгаргаз ” не са взели поради ремонта, който е бил прочут месеци преди този момент и количества газ са траяли да идват и през тези дни. Не са могли обаче да бъдат трансферирани у нас и по този начин те остават в Гърция ”, съобщи Петкова.

По този метод се получава  дисбаланс, който разрешава на гръцката страна да изкупи нашите количества по контракта с Азербайджан по 2,5 евро като преди този момент „ Булгаргаз ” е платил за този природен газ цена от към 150 евро на мегаватчас.

„ Тази разлика единствено за няколко дни доближава до 8, 5 милиона евро. Само за няколко дни „ Булгаргаз ” е претърпял загуби и вреди за 8,5 милиона евро вследствие на това недовиждане. Трябвало е да се реагира съответно и страната да не търпи загуби. Евтината азерска газ е изкупена от гърците на цена на остатък, а ние сме платили високата цена ”, разясни някогашния министър.

Според нея е трябвало „ Булгаргаз ” е трябвало да потърси контакт с сътрудниците от Азербайджан и да бъдат отсрочени за различен интервал съответните количества.

„ Газът е продаден на доста ниски цени и не стига до нас. За да се компенсират тези количества за страната ни, „ Булгаргаз ” купува нови количества газ само че на по-висока цена – при азерите 150 а те купуват на 175 евро и отново загуба. Служебното държавно управление да вземе ограничения ”, безапелационна бе Теменужка Петкова.  
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР