Заради нарастващата криза в населената предимно със сърби северна част

...
Заради нарастващата криза в населената предимно със сърби северна част
Коментари Харесай

Отложени избори и престрелки: Продължава напрежението между Сърбия и Косово

Заради възходящата рецесия в обитаемата най-вече със сърби северна част на странатапрезидентът на Косово Вьоса Османи разгласи, че локалните избори там ще бъдат отсрочени от 18 декември за 23 април, съобщи Българска телеграфна агенция.

В четири общини в Северно Косово сръбските кметове и общински представители подадоха оставка от постовете си в символ на протестсрещу към този момент спряното контролиране на регистрационните номера на държавното управление в Прищина.

Както бе обявено,правителството в Прищина искаше да наложи етническите сърби от Косово да спрат да записват транспортните си средства пред сръбските управляващи.

Косовската полиция влезе в престрелка с локални сърби

Блокадата е спряла пътния трафик, а органите на реда са били принудени да затворят два гранични пункта сред Косово и Сърбия. Послужители на полицията е бил открит огън на няколко места, покрай граничещо със Сърбия езеро. Няма данни за потърпевши.

" За да се защитят, полицейските елементи да бяха принудени отговорят с огнестрелни оръжия на нарушителите, които бяха отблъснати и побягнаха в незнайни направления ", се споделя в изказване на полицията. Изстрели се чуха и на други места в Северно Косово.

Президентът на СърбияАлександър Вучич съобщи в изключителна конференция, че ще изиска от мироопазващата задача на НАТО да разреши на Сърбия да разположи военни и служители на реда в Косово, въпреки и да призна, че няма късмет да получи такова разрешение.

Косово разгласи самостоятелност от Сърбия през 2008 година с поддръжката на Запада след войната от 1998-1999 година, в която НАТО се намеси в отбрана на обитаемото най-вече с албанци Косово.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР