Заради липса на персонал временно затварят консулския отдел в София, генералното консулство във Варна,

...
Заради липса на персонал временно затварят консулския отдел в София, генералното консулство във Варна,
Коментари Харесай

Затварят временно руските консулства в София, Варна и Русе

Заради липса на личен състав краткотрайно затварят консулския отдел в София, генералното консулство във Варна, а за 1 месец и консулството в Русе. Това оповестява ТАСС, като се базира на съветското посолство в София.

За консулствата в София и Варна не е посочен период.

По-рано министър председателят в оставка Кирил Петков обяви, че страната ни гони 70 съветски дипломати. 

" Нашите служби са разпознали хора, които значително са свързани с техните служби и са работили против ползите на нашата татковина. Голяма част от тях са работили за непознати служби, били са на разнообразни позиции и дипломатическата им роля е била прикритие. Това са дипломати към Руското посолство с разнообразни публични функции. Извършвали са несвойствени действия за тези дипломатически позиции. Затова приветствам българските служби и Министерство на външните работи, че институционално са си свършили работата. И желая да кажа, че всички които работят против ползите на България, ще бъдат призовани да си отиват назад в страната, откъдето са пристигнали ", сподели Петков и изясни, че не може да бъде посочвана повече информация, защото е класифицирана. 

По думите му това не е експанзия към съветския народ.  " Когато непознати държавни управления се пробват да работят и да се намесват във вътрешните работи на България, ние имаме институции, които да противодействат ", уточни той.

" Още в неделя чакаме един цялостен аероплан със 70 места да замине назад за Москва ", добави министър председателят в оставка. 

Междувременно стана ясно, че заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова е извикала на среща в Министерство на външните работи посланика на Руската федерация. Посланик Елеонора Митрофанова беше информирана за решението на българската страна за намаляване на числеността на личния състав на съветските представителства в България в граници, ненадвишаващи числеността на българските представителства в Руската федерация, съобщиха от външното ведомство. Числеността следва да бъде поддържана в рамките на до 23 дипломатически и 25 административно-технически чиновници.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР