Заради драстично повишените цени, летовниците тази година драстично зачеркнаха заведенията

...
Заради драстично повишените цени, летовниците тази година драстично зачеркнаха заведенията
Коментари Харесай

30 лв. струва обядът на морето, най-евтино е в Бургас

Заради фрапантно нарасналите цени, летовниците тази година фрапантно зачертаха заведенията и избират да хапват сандвичи и пица на плажа. Това е и повода, заради която тази година постоянно могат да бъдат видени туристи, помъкнали хладилни чанти.

 

И в случай че кажете, че това е типично по Ганьовски, ще сгрешите, тъй като прави усещане, че същото се случва и в Европа. Така да вземем за пример италианците също се върнаха към остарялата си процедура за битка с инфлацията и носят храна и питиета за обяд край вълните. Не единствено у нас, а и в чужбина, най-предпочитани за изхранване от туристите на плажа, са пържените картофки, пиците и сандвичите.

 

От сектора означават, че междинното нарастване на храната у нас е 15-20% спрямо миналата година. В менютата на капанчетата към плажа супата се предлага на цена сред 5 и 8 лева, салатата е 11 лева, а готвените съществени ястия се търгуват сред 7 и 15 лева Ако сте решили да обядвате порция риба, ще ви коства сред 7 и 17 лева според от типа й. Така обяд за трима излиза на стойност към 100 лева, без никакви капризи. Курортисти пресмятат, че приблизително сметката е поскъпнала с към 50 лева

 

Салатите надуват сумата извънредно доста. Най-евтината – шопската салата се предлага на цена от към 8 лева, Овчарската салата е към 10-тина лева, а по-изисканите предястия надвишават 12-13 лева Така четирима души би трябвало да оставят към 50-тина лева единствено за салатите.

 

Цацата от дълго време не е национална риба, а се е трансформирала в същински разкош в капанчетата по морето. За порция от нея край морето ще би трябвало да платите 6-7 лева, а в случай че заложите на по-скъпа риба, наложително си пригответе най-малко двайсетачка. Твърденията на родните туристи, че менюто в Гърция излиза по-евтино, са същински мит. Ако умножите сметката си от родното Черноморие по две, ще получите това, което ще платите на Халкидики, безапелационни са нашенци, отдъхвали там. Те показват, че сметката за обяд на някой от Гръцките ръкави ще ви излезе най-малко 30-40 лева за човек, различен е въпросът, че обслужването там в действителност е на равнище.  

 

Разбира се намират се и места с много по-ниски цени, само че различен е въпросът какво е качеството. Ако обаче решите да отидете на ресторант с музика онлайн, то разбираемо цената там ще е напълно друга.

 

Във Варна да вземем за пример нарастването е сред 10 и 12%. Според летовници цените в крайните северни точки като Кранево и Балчик, е много по-солена – там нарастването е към 20%. На четиричленно семейство ще са нужни сред 60 и 80 лева за едно хранене според от потреблението.

 

На Халкидики салатата е приблизително 11 евро, а порция риба се предлага за 16 евро. За халба бира ще би трябвало да оставите 6 евро, а безалкохолното е 5 евро, което прави крайна сума от порядъка на 76 лева

В албанските курорти, където също не липсват българи, салатата е 8 лева, безалкохолното и бирата са по 4 лева, а рибата – 16 лева за порция. Финалната сметка е 34 лева

 

Груби сметки сочат, че най-евтин излиза обядът в Бургас – 27 лева, следван от Варна и Балчик – 33 лева В Италия едно ядене ще ви излезе 77 лева, в Албания – 34 лева, а в Гърция – 76 лева На процедура това значи, че макар, че у нас е скъпо, отново е най-евтино спрямо другите летни туристически дестинации, заключават от сектора.

Инфо: Уикенд

Тагове: обяд море поскъпване хладилни чанти пица сандвич безалкохолно
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР