Запознайте се с Бъни – тя е шепадудъл (кръстоска между

...
Запознайте се с Бъни – тя е шепадудъл (кръстоска между
Коментари Харесай

Няма бау, няма мяу: запознайте се с кучето, което може да говори

Запознайте се с Бъни – тя е шепадудъл (кръстоска сред немска овчарка и пудел) и живее като всяко друго куче с любящ собственик. Единствената огромна разлика е, че може да приказва.

От към две години насам стопанката ѝ Алексис Девайн я учи да употребява комплицирана система от бутони с думи и изречения, с които Бъни да комуникира.

Алексис споделя, че още първоначално е схванала, че Бъни е направена да приказва.
40-годишната художничка и дизайнерка на бижута, госпожа Девайн, е проучвала интензивно тематиката за връзката на кучетата месеци преди да се появи Бъни.

По време на изследването си тя попада на Instagram страницата на логопеда Кристина Хунгер, която документира по какъв начин личното ѝ куче Стела стартира да развива своя речник.
Стела направила звукова дъска, формирана от кръгли бутони, всеки от които озвучава дума при натискане. Чрез натискане на копчетата, които дружно образуват структурирани фрази, Стела поддържа връзка на британски език.

Впечатлена от напредъка на Стела, Дивайн купува няколко бутона, с цел да види по какъв начин ще реагира Бъни. Поставя ги върху шперплат и след това продължава да усилва броя им. Сега Бъни има над 70 бутона с думи като "навън ", "плаж ", "мама " и "вода ", проведени в групи от свързани изречения.

„ Моята доктрина е, че тя запомня мястото им като на клавиатура. Също както пианистите могат да свирят невероятна музика, без да гледат клавишите. Нещо като мускулна памет “, споделя Алексис пред The News Tribune.

Свободната връзка оказва помощ доста на Алексис, изключително когато става въпрос за болежка.

Веднъж след разходка, Бъни натиска бутона „ ядосана “. „ Защо си ядосана? “ я пита Алексис. След това Бъни натиска „ ох “, „ чужд “ и „ лапа “. Така Алексис схваща, че кученцето има непознат обект в лапичката. За нейна голяма изненада в една от лапичките на кучето се е забило лисича, която може да проникне в кожата на кучетата и се постанова да се направи интервенция, с цел да бъде извадена.

Разбира се, връзката е потребна и за всекидневния живот сред собственик и куче. Също е и занимателна, от време на време объркваща, само че постоянно изумителна.

Сега Бъни е част от проучване на Лабораторията за относително знание към Калифорнийския университет в Сан Диего, което има за цел да разбере по какъв начин кучетата схващат езика. "Това в действителност е отворено изследване. Така че всеки, който се пробва да научи животното си да поддържа връзка, може да се включи и да даде данни ", изяснява Алексис.

Бъни е сензация в обществените мрежи, осбено TikTok, където има съвсем 6.9 милиона почитатели. Там са документирани и доста от нейните диалози с Алексис.

So proud of herself
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР