Заповядайте на 8 ноември (сряда) от 17,30 ч. в Регионална

...
Заповядайте на 8 ноември (сряда) от 17,30 ч. в Регионална
Коментари Харесай

Творческа вечер на писателя Владимир Зарев във Видин

Заповядайте на 8 ноември (сряда) от 17,30 ч. в Регионална библиотека „ Михалаки Георгиев “, Видин, площад „ Бдинци “ № 1
Преди дни Владимир Зарев означи своя 70-годишен празник в компанията на стотици другари и фенове. По време на събитието в София той получи почетен знак от президента на Република България, приветствени адреси от Министерството на културата, Министерството на труда и обществената политика, Столична община, Съюз на българските писатели, Община Горна Малина и други
Във връзка с годишнината и огромния интерес към Владимир Зарев, Издателска къща „ Хермес “ провежда креативен вечери на писателя в Пловдив, Варна и Велико Търново, на които пристигнаха доста негови фенове.
По време на креативната вечер ще бъде показана и книгата „ Владимир Зарев. Литературна анкета “ от проф. Николай Димитров.
На идващия ден – 9 ноември, от 10,45 часа Владимир Зарев ще се срещне и с възпитаници от гимназия с преподаване на непознати езици „ Йордан Радичков “ – Видин.
Владимир Зарев е един от най-талантливите модерни български писатели. Пише художествена прозаичност на извънредно високо ниво. Автор е на забележителни романи, измежду които са трилогията „ Битието “, „ Изходът “, „ Законът “, „ Поп Богомил и съвършенството на страха “, „ Хрътката “, „ Хрътката против Хрътката “, „ Светове “, „ Лето 1850 “, „ Разруха “, „ Орлов мост “ и други
Повече от четири десетилетия романите на Зарев са самобитен летопис на обществения и публичния живот от началото на ХХ век до наши дни. Тематичното многообразие на неговото творчество отразява реалистично, само че и проникновено аналитично, както исторически събития, по този начин и настоящи проблеми на нашата актуалност.
Всяка негова книга се радва на необятен публичен отзив и на огромен читателски интерес.
Владимир Зарев е измежду най-четените модерни български създатели в Столична библиотека. Той е призьор на Годишните награди „ Писател на годината “ на библиотеката за 2014, 2015 и 2016 година
По претекстове от „ Битието “ е сниман паметният сериал „ Дървото на живота “. Очаква се и игрален филм по претекстове от романа „ Разруха “.
С книгите си Владимир Зарев е дипломат на българската литература по света. Негови произведения са превеждани в Германия, Австрия, Русия, Съединени американски щати, Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция, Хърватия, Сърбия.
Авторитетният „ Берлинер Цайтунг “ написа: „ Владимир Зарев е българският Балзак! “. А вестник „ Франкфуртер Алгемайне Цайтунг “ прави оценка извънредно високо „ Разруха “: „ Ние чакахме огромният разказ на смяната да се появи в Полша, Унгария или Чехия, само че той пристигна от България “.
Като основен редактор на елитното списание за българска и международна литература „ Съвременник “, той работи за отстояване и разпространение на българската нематериалност. Владимир Зарев беше част и от експертното жури на плана „ Ръкописът “ на Българската национална телевизия, посредством който се даде късмет на млади и надарени създатели да развият капацитета си на писатели.
Владимир Зарев е притежател на редица влиятелни награди, измежду които Националната литературна премия „ Иван Вазов “. През юли той беше отличен и с Националната литературна премия „ Елин Пелин “. Тя се връчва един път на 10 години за изцяло творчество и принос в региона на белетристиката.
Литературната анкета с Владимир Зарев е плод на дългогодишни наблюдения и диалози на проф. Николай Димитров с писателя. Тя показва най-пълно и изцяло креативния път на един от най-значимите модерни български писатели. Анкетата наблюдава предисторията и написването на главните творби на писателя – като се стартира от първите му литературни текстове, през трилогията „ Битието “, „ Изходът “ и „ Законът “, и се стигне до най-новия му разказ „ Орлов мост “.
Литературната анкета обрисува освен креативния профил на писателя, само че и неговата житейска орис. В диалозите Владимир Зарев е пределно прям и прочувствен в спомените си за детските години, за уроците на своите родители и премеждията, през които минава неговият креативен път. Впечатляващи са философските прозрения на Зарев за божественото начало у индивида, размислите му за свободата, властта и парите.
Литературната анкета ще провокира интерес освен измежду професионалните литератори, само че и измежду най-широк кръг от неговите фенове.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР