Заповедта за премахването на постройката е от 2013 г., бави

...
Заповедта за премахването на постройката е от 2013 г., бави
Коментари Харесай

Реститут продал незаконно къщата на “Дондуков”, но пуснал жалба срещу багера

Заповедта за премахването на постройката е от 2013 година, бави се поради правосъдни разногласия

Опити за машинация от внуците на някогашния министър-председател на България ген. Рачо Петров за присвояването ѝ и правосъдни разногласия за собствеността са аргументите за окаяното положение на къщата на бул. “Дондуков ” №20, сподели следствие на “24 часа ” през 2017 година Във вторник Столичната община изпрати екскаватор, с цел да унищожи рисковата постройка, която заплашва живота на минувачите в идеалния център на града.

По тъжба на един от наследниците процедурата е спряна.

“Става въпрос за моята къща, а не за моя автомобил. Ние сме притежатели, ние плащаме и налозите на същата тази община ”, споделя Рачо Петров-внук пред Би Ти Ви, който в държавното управление на Филип Димитров бе зам.-министър на индустрията.

Петров-внук обаче не е притежател, тъй като има 33% от парцела, а 67% са на частен вложител от 2006 година Петров обаче претендира, че целият парцел би трябвало да му бъде реституиран. Той и братовчедките му Елеонора Шейкова и Мария Великин са продали постройката през 2014 година на близката си Румяна Карлова.

Тримата са измежду

най-големите

реститути

в България, а парцелите, които са им върнати, са за десетки милиони. Продължават да водят каузи с общини и с страната за още.

Заповедта за премахването на рисковата постройка, която се разрушава, е още от 2013 година Рачо Петров-внук е обжалвал заповедта, само че тя е доказана от съда.Така процедурата е стартирана, определен е реализатор. Във вторник общината изпраща служащи на наетата от тях компания, с цел да бутнат руината с багери. Минувачи обаче снимат акцията по разрушаването на останките и изпращат клипа в културното министерство. Въпреки почивния ден оттова изпращат инспектори, които стопират събарянето. Министърът на културата Боил Банов се обадил на кмета Йорданка Фандъкова. Разбрали се процедурата да се прегледа още един път.

През лятото на 2017 година “24 часа ” потърси Румяна Карлова, която е купила 66% от парцела от наследниците на ген. Рачо Петров, само че по-късно съдът разгласи тази договорка за противозаконна. Тя удостовери, че знае за заповедта за срутване на постройката. Ето какво сподели още:

“Причината за това положение на постройката е, че се водят каузи в съда. Да, доста е неприятно.

Искахме да я

съборим, за

да създадем

нещо друго,

само че поради разногласията в съда това ще се забави ”, сподели Карлова. 2 месеца по-рано тя посетила Националния институт за недвижимото културно завещание. Оттам ѝ споделили, че няма спънка постройката да се отстрани, само че била част от колективен отбор на булеварда, който е историческа полезност. Според Румяна Карлова парцелът е реституиран на наследниците на ген. Рачо Петров в размера на акционерното му присъединяване, а останалите 30% са купили от Министерството на стопанската система (това се случва, когато Рачо Петров-внук е бил зам.-министър, бел. ред.). После се появили правоприемниците от “Софкнига ”, които съгласно законно решение на Върховен касационен съд от 2011 година са осъдили Петров, Великин и Шейкова да предадат 66% от парцела, към този момент благосъстоятелност на частна компания, по силата на разпореждане за възлагане посредством обществен търг.

По това време частният вложител води дело, с цел да се признае, че нотариалният акт за продажбата на 66% от парцела на Румяна Карлова е недействителен, и печелят. Документално историята на къщата е следната:

Частен вложител придобива 66% от парцела с разпореждане за възлагане през 2006 година от заличената държавна компания “Софкнига ” в неплатежоспособност. Тогава към този момент заличената компания води дело против внуците на ген. Рачо Петров за 66% от парцела. “Софкнига ” печели на три инстанции и през 2011 година тримата са наказани дефинитивно да предадат владението. През 2013 година Петров, Великин и Шейкова желаят анулация на решението още един път и още веднъж губят. Тогава настояват, че

през 2012 година

са разкрили

документи

в остаряла библиотека, които доказвали правото им на благосъстоятелност. След като номерът не минава пред съда, реститутите посещават нотариус и сформират констативен нотариален акт, че са притежатели, и то на целия парцел на “Дондуков ” 20. Това става без знанието на вложителя, който законно го е придобил и го е платил на “Софкнига ”. Така с констативния нотариален акт тримата продават 66-те % от парцела на Румяна Карлова. Жената е притежател на компания, чийто офис е в едно от жилищата на реститутите в центъра на София, за което също се води спор в съда сред тях и общината. По документи Карлова е платила 400 хиляди евро, само че подозренията са, че договорката е фиктивна за да се усложни въпросът.

Когато вложителят, придобил 66% от парцела, научава за тези покупко-продажби, завежда дело в Софийския градски съд с иск да се признае, че тримата аферисти не владеят парцела, с цел да отбрани собствеността си.

По делото Рачо Петров, Мария Великин и Елеонора Шейкова настояват, че Законът за реституцията ги легитимирал като притежатели. Отделно се базират на изтекла в тяхна изгода придобивна отминалост, която тече от 1996 година

Съдът обаче споделя друго - тримата не са притежатели, тъй като това право им е отказано още по делото, което губят от “Софкнига ”. Тогава не са декларирали и отминалостта, за която претендират, че е изтекла в тяхна изгода. Така и този мотив е отритнат. Още повече че за парцела е имало правосъдни разногласия, през което време отминалостта не тече, а се стопира до влизане в действие на решенията.

Така е признато, че Петров, Шейкова и Великин не са притежатели на 66% от парцела на ул. “Дондуков ” 20, а констативният нотариален акт, който са изготвили, откакто са изгубили първото дело, е анулиран. Освен това съдът взема решение, че Румяна Карлова също не е притежател на 66-те % от парцела, които е купила за 400 хиляди евро от реститутите. Това значи, че дамата е излъгана и би трябвало да търси парите си от продавачите, в случай че договорката е била действителна./24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР