Заповедта за командироване на работещите в страната вече ще може

...
Заповедта за командироване на работещите в страната вече ще може
Коментари Харесай

Вместо 20 лева ще получавате 40, ето кога

Заповедта за командироване на работещите в страната към този момент ще може да се издава и в електронен тип, отпада и наложителната легализация с автограф и щемпел на мястото на командироване, заяви БНР.

Това плануват промени в Наредбата за командировките в страната, които бизнесът и синдикатите ще разискват в понеделник в Комисията по трудово законодателство към тристранния съвет.

Според плана минималният размер на дневните пари за командировка се покачва от 20 на 40 лв..

Последната смяна на размера на дневните командировъчни пари е от 1 януари 2008 година, когато той е избран на 20 лв.. Сумата е за покриване на разноските на командирования за храна денем и компенсирането му за претърпяното стеснение, че не може да се храни в дома си.

Според данните на Националния статистически институт за интервала от януари 2008 година до декември 2022 година инфлацията съгласно показателя на потребителските цени е съвсем 61 %. За задачата в плана се предлага двойно покачване на минималния размер на дневните пари на командирования на 40 лв..

В плана се регламентира опцията по преценка на работодателя или в случай че е записано в групов трудов контракт, парите да се усилват до 200 на 100 по отношение на минимума или до 120 лв..

Според в този момент настоящата разпоредба опция за установяване на по-висок размер на командировъчните има единствено при придружаване на задгранични посетители или експерти. Според плана за промени дневни пари няма да се изплащат единствено когато на мястото на командироване се употребява служебно целодневно безвъзмездна храна, а квартирни – когато се употребява безвъзмездна квартира.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР