Заподозрян за участие в терористичния акт в истанбулския квартал Таксим

...
Заподозрян за участие в терористичния акт в истанбулския квартал Таксим
Коментари Харесай

България е предала на Турция заподозрян за терористичен акт

Заподозрян за присъединяване в терористичния акт в истанбулския квартал Таксим е екстрадиран от България в Турция, заяви министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу.

Българските управляващи предадоха Хазни Гьолдже, който е оказал помощ на избягалия обвинен Билал Хасан да избяга от страната след терористичния акт на границата сред двете страни, откакто турските управляващи откриха, че той се намира в близката балканска страна, съобщи вътрешният министър Сойлу по време на телевизионно изявление.

" Обсъдихме въпроса с (властите в) България. Те ни го предадоха (Гьолдже) в Одрин към 18,00 ч. локално време. Благодарим на България за съдействието ", добави министърът.

Хасан е откарал причинителя на бомбения атентат в деня на нападението, при което починаха шестима души, а 81 бяха ранени на оживения истанбулски бул. " Истиклял ".

Разследването на истанбулската основна прокуратура за терористичната офанзива е в ход, като са арестувани 59 обвинени, 24 от които са в ареста в границите на следствието.

По-рано Сойлу заяви, че братът на Хасан също е бил хванат от силите за сигурност.

Според следствието Ахлам Албашир, която е заложила бомбата, е признала, че е влезнала незаконно в Турция от сирийския град Африн, откакто е получила оперативно образование от терористичната група YPG/PKK. По време на над 40-годишната си терористична акция против Турция ПКК - включена в листата на терористичните организации от Турция, Съединени американски щати и Европейския съюз - е виновна за гибелта на над 40 000 души, в това число дами, деца и бебета. YPG е сирийското отклонение на терористичната формация.

След нападението Турция стартира въздушни интервенции против терористичната формация в Сирия и Ирак, а президентът Реджеп Тайип Ердоган загатна, че на дневен ред е и сухопътна интервенция за пречистване на северната част на Сирия от терористичните групировки, които заплашват Турция. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР