Заподозрян за убийството на словашкия журналист Ян Куциак беше задържан

...
Заподозрян за убийството на словашкия журналист Ян Куциак беше задържан
Коментари Харесай

Задържаха заподозрян за убийството на словашкия журналист

Заподозрян за убийството на словашкия публицист Ян Куциак беше арестуван в Словакия, съобщи ТАСС.

Полицията е направила обиски в домовете на лица, от дълго време обвинени за разпространяване на опиати. Обиските са осъществени покрай селището Велка Мача, където са убити журналистът и приятелката му. Задържан е обвинен, за който се допуска, че е обвързван с убийството.

Конфискувани са 160 г от опиата перветин, хладно и огнестрелно оръжие, което е изпратено за балистична експертиза. Началникът на националната полиция Тибор Гашпар посочи, че е рано да се каже дали убийството е осъществено с иззетото оръжие.

Основната версия за убийството на журналиста, работил за братиславското онлайн издание Aktuality.sk, е кавга на италианската мафия Ндрангета. Куциак е подготвял материал за активността на незаконната формация в Словакия и връзките й с управляващите на страната.

След като по-рано денем министърът на културата на Словакия Марек Мадярич подаде оставка поради убийството на проверяващия публицист, двама високопоставени служители оповестиха, че се отдръпват от постовете си, защото са упоменати в последната публикация на Ян Куциак. Това са Вилиам Ясан, секретар на Съвета за национална сигурност, и Мария Трошкова, съветничка на премиера Роберт Фицо, съобщи Ройтерс.

Ясан и Трошкова настояват, че нямат нищо общо с убийството на журналиста, който написа за тях, че преди да навлязат в политиката, са били свързани с италиански предприемач. Куциак не показва, че те са направили нещо неправилно, само че апели за тяхната оставка насочиха правосъдният министър Луция Житнянска и представители на опозицията.

В края на предходната седмица 27-годишният публицист и приятелката му бяха открити убити.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР