Започват да се завръщат вируси и грип, чието разпространение беше

...
Започват да се завръщат вируси и грип, чието разпространение беше
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Епидемични стойности на грипа ще имаме след празниците

„ Започват да се завръщат вируси и грип, чието разпространяване беше забавено от COVID-19. Това се следи освен в България, само че и в цяла Европа “. Това съобщи пред Нова телевизия основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

По думите му у нас грипната вълна се чака в края на януари и първите седмица на февруари.

„ Към момента в България имаме първите изолирани случаи, само че сме надалеч от някакви епидемиологични стойности. Те евентуално ще се случат след празниците, когато ще създадем условия за разпространяване. И, базирайки се на досегашната статистика – края на януари и първите седмици на февруари се чака пикът на болестта ”, изясни основният държавен здравен контрольор.

„ В южното полукълбо епидемията беше тежка, а в Съединени американски щати и Канада случаите също започнаха няколко седмици по-рано от нормалното. С ограниченията против ковид ограничихме и останалите дихателни инфекции, а също така се удостовери доста явно, че доминирането на един вирус понижава опцията различен да се популяризира интензивно “, акцентира той.

Доц. Кунчев напомни, че грипът е съществено заболяване и може да докара до пневмонии, енцефалити, даже до съдбовен излаз, само че какъв брой тежко ще протече, зависи основно от здравето и съответното положение на индивида сега.

„ Смъртността от грип обаче е 4-5 пъти по-ниска, в сравнение с при Коронавирус. Добрата вест е, че разпространяващите се варианти тази година са включени във имунизациите “, добави той.

Доц. Кунчев бе безапелационен, че през последните две години, налагайки ограничения, сме лимитирали разпространяването на голям брой заразни заболявания, най-много на респираторни.

„ Чисто конкурентно, когато един вирус има капацитета да бъде епидемиологичен, той завзема терен и избутва всички останали “, изясни той. По думите му най-честите заразни заболявания са намалели със 7 до 10 пъти.

„ С отдръпването и по-лекото протичане на COVID-19 те се завръщат. По отношение на свинския грип, който беше засечен тази седмица, има циркулация, само че чакахме този вариант, който е част от антигрипната ваксина. Който е съумял да се имунизира, може да бъде сигурен, че в огромна степен е защитен ”, акцентира той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР