Започващата от днес седмица се нарича страстна заради припомнянето на

...
Започващата от днес седмица се нарича страстна заради припомнянето на
Коментари Харесай

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Започващата от през днешния ден седмица се назовава " буйна " поради припомнянето на страданията и кръстната гибел на Иисус Христос ( " пристрастеност " е старинна българска дума за страдание).

Поради величието на тези събития седмицата и дните в нея се назовават също " велики ".

А от усилените молебствия в тези дни, когато вярващите вървят и заран, и вечер на богослужения, е произлязло и националното име на седмицата като " молбената неделя ".

От Лазарова събота стартира припомнянето на събитията от последните земни дни на Спасителя Иисус Христос:

възкресяването на Лазар, заговора за убийството на Иисус, тържественото Му влизане в Йерусалим. А във Велики понеделник в богослужебните песни се слуша разказан казусът от Стария Завет с еврейския патриарх Йосиф, който родните му братя продали като плебей в Египет. Той е един от най-ранните предобрази на Христос, Който също бил предаден от хората, не понесли Неговото наличие измежду себе си, а най-после даже Го умъртвили.

От новозаветните поуки в този ден ни се предлага притчата на Христос за безплодната смокиня - знак на душата,

която не дава нравствен плод, тъй като липсват старания и усилия за нейното изобилие.

Редът и наличието на богослуженията през тази седмица са неповторими, основани таман за всеки един ден на Страстната седмица.

Като се начене от неделя вечер, след нормалната вечерна, при започване на нощта се отслужва утринната за понеделник, на която се пее песента " Ето, Женихът идва ". Затова и богослужението се назовава " Последование на Жениха ", т.е. Христос, оприличаван на жених на невестата - Църквата.

Припомня се притчата за десетте девойки и се предлага образецът на петте рационални от тях, които били подготвени да срещнат Младоженеца Христос. Това се служи в навечерието на първите три дни, а заран се отслужва по този начин наречената литургия на преди осветените блага.

В българската домашна православна традиция всеки от дните на Страстната седмица се отбелязва по необикновен метод:
Първите 3 дни (Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда) са отредени за разтребване у дома, като на рутинната активност се придава и алегорично пречистващ темперамент – прави се за здраве;На Велики четвъртък се съблюдава строга възбрана за работа, боядисват се великденските яйца;На Велики петък (наричан още Разпети петък) в Западна България се украсяват боядисаните яйца с разнообразни претекстове. Ходи се на черква и се минава под масата 3 пъти за здраве;На Велика събота нормално се месят и пекат обредните великденски хлябове;
Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР