"Започваме незабавни консултации с Европейската комисия за промените в Закона

...
"Започваме незабавни консултации с Европейската комисия за промените в Закона
Коментари Харесай

ГЕРБ ще се консултират с ЕК за Натура 2000 и ще спират строежите по морето

"Започваме незабавни съвещания с Европейската комисия за измененията в Закона за биологичното многообразие. Ще го приемем, в случай че подхожда на европейското законодателство. " Това заяви ръководителят на парламентарната Комисия по околната среда и водите и народен представител от ГЕРБ Ивелина Василева по време на брифинг в Народното събрание. Тя уточни, че това ѝ е било предоставено от премиера Бойко Борисов.

"Днес беше извършено съвещание на съдружния съвет. Относно тематиките, свързани със Закона за биологичното многообразие и неговото разискване в Народното събрание, желая да заявя следното решение - изрично няма да бъдат подкрепени предложенията на Валери Симеонов и група народни представители, които бяха импортирани в периода сред първо и второ четене на законопроекта. Що се отнася до главното тяло на законопроекта, импортиран от Министерския съвет, аз имам уговорката да стартира незабавни съвещания с Европейската комисия. Нашите съвещания ще имат формата на предварителна процедура на координиране на текстовете на законопроекта, по отношение на условията на европейското законодателство. С това желаеме да подсигуряваме пред цялото общество, че ще бъдат подкрепени и признати текстове единствено и само, в случай че те в цялост подхождат на условията на европейското законодателство ", акцентира Василева.

Поправките, които бяха признати на първо четене преди повече от месец, ще дадат власт на държавното управление да трансформира обсега на предпазените зони, попадащи в "Натура 2000 ", без да се преценява с научните мнения.

Промените бяха инициирани от някогашния екоминистър Нено Димов през 2019 година, който бе задържан поради водната рецесия в Перник. През февруари те се придвижиха към пленарната зала, с помощта на сегашния министър Емил Димитров. Това провокира редица митинги от страна на природозащитни организации.

ГЕРБ ще се заеме и със градежите по Черноморието. Ограниченията ще се вкарат с смяна в Закона за черноморското крайбрежие. С нея ще се наложи цялостна възбрана за строителството в т.нар зона А - 100-метровата зона, прилежаща на черноморския бряг.

В отговор на въпрос, председателката на отрасловата комисия разгласи, че занапред ще се взема решение какво ще се прави със градежите във заварено състояние.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР