Започваме дарителска кампания за 50 инхалатора за пациенти с муковисцидоза,

...
Започваме дарителска кампания за 50 инхалатора за пациенти с муковисцидоза,
Коментари Харесай

Асоциация Муковисцидоза набира средства за инхалатори

Започваме дарителска акция за 50 инхалатора за пациенти с муковисцидоза, нужни са ни 25 000 лева Това сподели пред Българска телеграфна агенция Антон Алексиев, ръководител на асоциация „ Муковисцидоза “. У нас хората с това рядко заболяване са 253, повече от половината от тях – 63%, са деца, те се диагностицират, лекуват и наблюдават в УМБАЛ „ Александровска “, посочи той.

„ Организираме такива дарителски акции, защото инхалаторите са характерни, съвсем професионални, и обезпечават нужното мощно разпрашаване на медикамента, а някои пациенти се нуждаят от 10 инхалации дневно. Здравната каса обаче не покрива цената на тези апарати “, изясни той.

По думите му, НЗОК заплаща медикаментите, които се ползват в цяла Европа, което е едно положително достижение за страната ни – пациентите употребяват доста скъпи лекарства, чиято цена доближава близо 25 000 лева Касата заплаща и антибиотиците.

Болните от муковисцидоза, изключително децата, се нуждаят от специфична храна, заради болестта си те не усвояват добре естествената храна, а са им нужни специфични висококалорични и високопротеинови медицински храни, добави той.

„ Все още НЗОК не реимбурсира храната за медицински цели, която е нужна за болните от муковисцидоза. В момента този въпрос се разисква с Касата и се надяваме да се преборим “, уточни още Антон Алексиев.

От асоциацията упорстват и да се организира неонатален скрининг на новородените деца, който е доста нужен за ранната диагностика и навременното лекуване на муковисцидозата.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР