Започва учението “Непоклатим бранител 2024Адмирал от пакта предупреди за риск

...
Започва учението “Непоклатим бранител 2024Адмирал от пакта предупреди за риск
Коментари Харесай

НАТО репетира за нападение от Русия

Започва учението “Непоклатим защитник 2024 ”
Адмирал от пакта предизвести за риск от война

В маневрите ще взе участие 90 000 бойци

НАТО ще организира най-голямото обучение от Студената война насам, в което ще се тества готовността на алианса за отговор на нахлуване от Русия, съобщи Ройтерс.

Маневрите стартират идната седмица и ще продължат чак до май. В учението, наречено “Непоклатим защитник 2024 ”, ще вземат участие към 90 000 бойци от всички страни от пакта, както и от Швеция, която още не е получила зелена светлина за присъединението си към НАТО от Турция и Унгария. Ще вземат участие и над 50 кораба - от самолетоносачи до разрушители, повече от 80 изтребители, хеликоптери и дронове и най-малко 1100 бойни машини, в това число 133 танка.

“Алиансът ще показва умеенето си бързо да трансферира войски от Северна Америка и други елементи на алианса за укрепване на защитата на Европа. Това ще стане посредством преструване на сюжет за пораждане на спор ”, разясни висшият главнокомандващ силите на алианса в Европа военачалник Крис Каволи.

Специален фокус по време на учението ще бъде прехвърлянето на сили за бързо реагиране на НАТО в Полша - по източния фланг на пакта. Други местоположения, на които ще се организират маневрите, са балтийските страни, Германия и страни по границите на алианса като Норвегия и Румъния, показва Ройтерс.

Последните военни учения от подобен мащаб се организират през 1988 година и 2018 година В първото обучение, още по времето на Студената война, наречено Reforger (съкращение за “Завръщане на силите в Германия ”), вземат участие 125 000 бойци. В маневрите “Единен тризъбец ” от 2018 година пък участваха 50 000 бойци.

Часове, откакто пактът разгласи идните военни маневри, адмирал от НАТО предизвести, че Западът би трябвало да е подготвен за спор с Русия през идващите 20 години, съобщи английската телевизия “Скай ”.

“Трябва да осъзнаем, че мирът не е даденост. И по тази причина ние, силите на НАТО, се приготвяме за спор с Русия ”, съобщи нидерландският адмирал Роб Бауер след среща на висшето управление на алианса. “Хората би трябвало да схванат, че играят значима роля и не всичко може да бъде планувано. Затова ние би трябвало да сме готови за спор, в случай че Русия ни нападне. Ние не търсим спор, само че би трябвало да бъдем готови ”, добави Бауер.

Той също така означи, че е нужна военна промяна в НАТО, а обществените и частни артисти на интернационалната сцена би трябвало да премислят своята роля. Адмирал Бауер насочи своите послания след края на двудневната среща на висшето управление на алианса в Брюксел.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР