Започва работа на експертно ниво по програмата, която трябва да

...
Започва работа на експертно ниво по програмата, която трябва да
Коментари Харесай

Започва работата по приоритетите на Продължаваме промяната

Започва работа на експертно равнище по програмата, която би трябвало да даде конкретика за целите, по които, в случай че бъде формирано второ държавно управление на "Продължаваме Промяната " (ПП), то ще работи през идващите шест месеца. Това стана ясно през вчерашния ден след последните към този момент диалози на политическо равнище на претендента за министър председател Асен Василев и преговорния екип на "Продължаваме Промяната " с напусналите ПГ на "Има подобен народ " (ИТН) депутати.

В събота от Политическа партия организираха съвещания в Народното събрание с съдружните си сътрудници от "БСП за България " и "Демократична България " (ДБ).

Работната група би трябвало да изготви както програмата на държавното управление, по този начин и законодателната стратегия, уточни Асен Василев. В нея, с изключение на от левицата и Демократична България, ще вземат участие и отделилите се от Има Такъв Народ народни представители.

Василев изясни, че желанието на Политическа партия е да бъде направена най-хубавата стратегия, в която да се вземат поради ползите на гласоподавателите. Още съм оптимист за намиране на поддръжка, съобщи той в неделя.

Дали ще върнат мандата на президента несбъднат, в случай че не бъде открита поддръжка от най-малко 121 народни представители, или въпреки всичко ще подложат на гласоподаване проектокабинета, решението ще бъде взето, по думите на претендента за министър председател, дружно в "Продължаваме Промяната “ с Националния съвет на партията. Запазвам персоналното си мнение за себе си в този миг, посочи той.

Силно имам вяра, че ще успеем да създадем държавно управление, което да продължи да работи за ползите на България, по този начин, както и първият кабинет, разгласи след края на срещата с "БСП за България " Василев. И уточни, че Политическа партия и левицата са постигнали единодушие по целите на държавното управление, както и в доста кратни периоди да се изготви стратегия от експертните екипи, която да бъде призната и на политическо равнище и в която да има доста ясни периоди и задължения за това какво се случва до края на годината като промени и като нужни действия.

Дадохме си ясна сметка за слабостите, които проявихме, една от тях беше, че не подготвихме през цялото време ясна стратегия със задания и периоди, сподели на собствен ред водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова. Договорено било екипи от по трима души да изготвят стратегия с политически цели и съответна законодателна стратегия за шест месеца.

Нинова очерта краткосрочни и средносрочни задания, на които държат в ръководството - средствата по Плана за възобновяване и резистентност, съпътстващите ги 22 закона и подготовката на бюджета за 2023 година Като дълготрайни планове, уточни съществени промени в другите браншове и смяна на остарелия модел за ръководство на страната. От левицата държат да продължат обществените политики, акценти да бъдат също образованието и опазването на здравето.

Двете политически обединения са отчели и досегашни неточности в връзката, по тази причина ще предложат нов метод на взимане на решения в съдружния съвет с построяването на секретариат.

За потребността от по-добра връзка сред изпълнителната власт и законодателната, както и вътре в обединението, приказва и съпредседателят на ПГ на "Демократична България " Христо Иванов след срещата с Политическа партия.

Стана ясно, че "Демократична България “ е удостоверила подготвеност да поддържа мандатоносителя от "Продължаваме Промяната “. Иванов акцентира, че за тях е значимо страната да се стабилизира, да бъде излъчено ръководство и това да стане с първия мандат. Подчертано беше също, че за Демократична България е значима конституционната промяна, за която обаче ще би трябвало доста по-широко болшинство в Народното събрание.

Както и с "БСП за България “, имаме ясна визия, с ясни цели и стегната стратегия, която би трябвало да се създаде през идната седмица, започвайки от понеделник, уточни Асен Василев.

Считаме, че всички би трябвало да подходим отговорно и да предотвратим четвърти следващи избори в границите на месеци, тъй като явно това може да докара до още повече борба, до още повече нахъсване и разделяне в обществото, и до идващ парламент, който да бъде още по-разделен, фрагментиран и некадърен да излъчи ръководство, акцентира Христо Иванов. По думите му в този момент е моментът тази крачка да бъде направена и от Демократична България ще вземат участие с целия запас, който имат.

Той означи, че Демократична България не са чертали червени линии и считат, че има национални задания, за които да се работи.

По думите на Иванов има ясни цели, ясни национални задания и който не застане зад тях и отиде по този начин на избори, ще бъде осъден от гласоподавателите. Приоритетите на Демократична България са конституционната промяна, енергийната самостоятелност, Шенген, еврозоната, модернизацията на въоръжените ни сили и общата рационализация и подсилване на бранш "Сигурност “. Важни били и по-активна активност в културните политики и демографията.

До петък самостоятелните народни представители, напуснали ПГ на Има Такъв Народ, ще решат дали да поддържат държавно управление на Асен Василев, оповестиха те в неделя след консултациите.

Няма безусловна поддръжка, имаме доста допирни точки, нас ни интересува ясна законодателна стратегия, както и такава за дейностите на държавното управление през периода на съществуването му, изясни Иво Атанасов. По думите му въз основа на това всеки един от самостоятелните депутати ще обясни самичък за себе си дали ще поддържа или не предлаганото държавно управление.

Знаем, че национално отговорно държание е да има държавно управление, само че държавно управление с ясна стратегия и дейности в полза на България, акцентира Атанасов. С Политическа партия имали допирни точки във връзка с битката с корупцията, измененията в КПКОНПИ, регулаторните органи, правосъдната промяна, службите за сигурност.

От "Продължаваме Промяната " не изключват опцията да беседват и с други депутати от "Има подобен народ ", които, по думите на Асен Василев, могат да взимат независимо решения. Той изрично изключи диалози с водача на Има Такъв Народ Слави Трифонов и с ръководителя на парламентарната група на Има Такъв Народ Тошко Йорданов.

В неделя пред БНР Йорданов сподели, че натискът от страна на Политическа партия върху техни депутати продължава, само че към този момент по различен метод - заобиколно, посредством познати.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР