Започва подготовката за новата учебна година и деца и родители

...
Започва подготовката за новата учебна година и деца и родители
Коментари Харесай

Преди 15 септември - скок на търсенето на учебници втора ръка

Започва подготовката за новата образователна година и деца и родители оглеждат описите с учебниците. Повечето избират да купят образователни принадлежности втора употреба, защото са по-евтини. В същото време пък книжарите не смеят да зареждат доста нови учебници, тъй като се чака от следващата година всички да бъдат безвъзмездни.

Още в края на образователната година в една от книжарниците в Русе родители са почнали да носят към този момент използвани учебници. Даниела Дуковска не се тормози да ги купува втора ръка, тъй като излизат с 3-4 лв. по-евтино. Оставила е и старите учебници на консигнация.

Тук се оферират и нови учебници, само че по-търсени са помагалата втора употреба. Но не постоянно от това се дефинира търсенето, майтапи се собственичката на книжарницата Ангелина Бедрос.



" Най-търсените са за осми клас. Там децата са най-ентусиазирани, тъй като стартират в друго учебно заведение. В девети клас става малко подозрително дали ще си купят учебници или не. От десети клас нагоре нещата стават по-трудни – по този предмет ще купя, по другия няма да купя. Разказвателните – история, география, биология – това са най-скъпите учебници. Литературата и българският и те към този момент не лъжат, макар че те бяха по-евтини преди години. Една литература за 8 клас е 22 лв. ", изясни тя.

Ангелина Бедрос споделя, че тази година е купила по-малко нови учебници.

" Тази година работим всички внимателно по простата причина, че от следващата година се чака да бъдат безвъзмездни. Което значи, че всичко, което сме си го купили към този момент, си остава за нас, а това са хиляди и хиляди левове ".



Бедрос предвижда, че в случай че от следващата година учебниците станат безвъзмездни, доста нейни сътрудници с антикварни книжарници ще банкрутират. От другата страна са родителите, които с неспокойствие чакат разноските им по ученика да намалеят.

" Сериозно перо си е. Хубаво би било да се възвърне този план, който чакаме да влезе в действие и страната да поема тези учебници, тъй като действително тази пари биха могли да отидат за тетрадки и други консумативи ", сподели Даниела Дуковска, майка на възпитаник.

Засега обаче учебниците втора ръка не престават да са по-търсените. Още повече, че и издателствата всяка година оферират новите с малко по-високи цени.

Вижте още в репортажа на Даниела Василева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР