Започва обновяването на столичния Западен парк. Днес заместник-министърът на регионалното

...
Започва обновяването на столичния Западен парк. Днес заместник-министърът на регионалното
Коментари Харесай

Дойде ред и на Западния парк

Започва обновяването на столичния Западен парк. Днес заместник-министърът на районното развиване Деница Николова и кметът на Столична община подписаха контракта за възобновяване на представителната част на парка. Проектът получава 8,5 млн. лева безплатна финансова помощ от Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година, а общата му стойност е близо 11 млн. лева

"Това е следващият значим „ зелен “ план на общината, с извънредно добре подбрани и належащи ограничения за възстановяване на достъпността и сигурността посредством създаване на ново осветяване и система за видеонаблюдение, както и на всички архитектурни детайли на парковата среда ", сподели районният министър Николай Нанков.

Проектът за Западен парк е третият контракт в осъществяване от капиталовата стратегия по Оперативна програма “Регионално развитие” на Столична община на обща стойност над 230 млн. лева, след плана за интегриран градски превоз и за възобновяване на градската среда. Предстои подписването и на договорите за възобновяване на просветителна инфраструктура, на обществена и на културна инфраструктура в София.

До момента са контрактувани 73 % от общия запас на програмата, разплатени са над 658 млн. лева и сертифицирани 214 млн. лева, с което се преизпълняват заложените етапни цели по програмата до края на 2018 година След оповестяване и на процедурата за туристическа инфраструктура, към този момент е „ отключен “ целият запас на Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-20202.

Николай Нанков посочи, че ограниченията за културно-историческите атракции ще започват действително през месец септември, когато се чака Фондът на фондовете да избере мениджърите на фондовете за градско развиване.

Кметът Йорданка Фандъкова акцентира, че Западният парк е последният от старите софийски паркове, чието възобновяване следва, като планът планува възобновяване на 350 декара зелени площи, алеи, създаване на велосипедна алея и отваряне на вход към него от към ж.к. „ Люлин “.

Реалните строителни действия ще започват през идващите седмици, а срокът за осъществяването им е 10 месеца.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР