Започва новото преброяване на населението. То ще бъде на 22

...
Започва новото преброяване на населението. То ще бъде на 22
Коментари Харесай

Топим се!

 Започва новото броене на популацията. То ще бъде на 22 януари в 00:00ч. в по този начин наречения сериозен миг, т.е. всички събития, които ще бъдат регистрирани са към този миг.

В момента текат подготвителните стадии. Около 23 000 преброители и 6000 контрольори ще бъдат нужни, към този момент стартира и стадият по набирането им.

" Те би трябвало да бъдат отзивчиви хора, да имат приблизително обучение, да не са осъждани, хубаво е да не бъдат от такива служби, които се свързват с инспекции, с репресии, да не са от полицията, от данъчните служби, тъй като хората имат настройки към тези служби. Нас не ни интересува дали жилището, в което живеете е законно или нелегално, има или няма Акт 16, за нас е значимо да установим към избрания миг дали живеят хора, какъв брой хора с каква възрастова конструкция, тъй като преброяването е в основата на доста управнически решения ", съобщи пред БНТ Диана Янчева - зам.-председател на Националния статистически институт.

Преброителите ще работят от 1 до 15 февруари, когато ще се обхождат домовете. От 22 януари до 1 февруари ще има електронно броене. Дублиране няма да има, в случай че хората са се преброили електронно, преброителите ще минат единствено да съберат неповторимите кодове и да преброят вероятно тези, които не са се преброили електронно.

Янчева изясни, че един човек може да преброи и членовете на фамилията си електронно, само че не би трябвало да се употребява един и същи имейл адрес при регистрацията. По думите на зам.-председателят на Национален статистически институт заплащането на преброителите ще бъде много по-високо от предишния път.

Съгласно закона преброяването е наложително и би трябвало да се отговори на всички въпроси, като в отговорите съществуват вариантите: " Не искам да отговоря " или " Не мога да отговоря ".

" Очакваме, че сме намалели. Това, което демонстрират числата от настоящата демографска статистика, е че с към 50-60 000 на година се стопяваме. Било заради миграция или гибел, имаме такива трендове и те са устойчиви ", добави Янчева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР