Започва най-големият мюсюлмански празник, Айд ал Адха (Курбан байрам), който

...
Започва най-големият мюсюлмански празник, Айд ал Адха (Курбан байрам), който
Коментари Харесай

Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам

Започва най-големият мюсюлмански празник, Айд ал Адха (Курбан байрам), който отбелязва приключването на годишното поклонение хадж /и утре/.

Курбан Байрам е време за щедрост и благодат, състрадание и помилван, сподели за Българска телеграфна агенция районният мюфтия на Разград Мехмед Аля. Празникът стартира през днешния ден и се отбелязва четири дни.

Денят, предизвестяващ настъпването на Байрама, се назовава " Арифе ". Тогава дамите месят мекици, домашни погачи, подготвят халва и ги раздават на съседите си, на близки и другари за душите на умрелите.

В първия празничен ден, както повелява традицията, мъжете отиват на джамия за тържествена молитва - байрам намаз. Тя се предшества от нормалната утринна молитва - сабах намаз, а времето сред двете се запълва с четене на особено готови за случая просветителски проповеди.

Районният мюфтия посочи, че във всички джамии в област Разград началото на празничната байрамска молитва е в 7.00 часа. След молитвата вярващите целуват ръцете на по-възрастните и желаят амнистия от тях. Празникът е най-вълнуващ за децата, които по традиция се подаряват с пари и лакомства.

Основна традиция на Курбан Байрам е преместването на животни в жертва за здраве, триумф и благоденствие. Курбан може да се заколи през първите три дни на празника. Животните, които могат да се принесат в жертва, са овце, кози, крави, телета, биволи, камили, стига те да са здрави и без недъзи. За да бъде жертвено животно, дребният добитък би трябвало да е навършил една година, едрият - две години, а камилата - пет години, акцентира районният мюфтия.

Той уточни, че смисълът на Курбан Байрам е да се раздава курбанско месо на нуждаещите се - сираците, самотните и болните, с цел да могат и тези хора да усетят празника. По думите му канонът повелява богатите да раздадат цялото месо. Тези с положителни приходи раздават една трета от курбанското месо, с втората се гощават посетители, близки и другари, а третата остава за фамилията. Хората с лимитирани благоприятни условия и многолюдните фамилии могат да оставят цялото месо за себе си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР