Започва кампанията за кандидатстване на първокласниците в София. Тази година

...
Започва кампанията за кандидатстване на първокласниците в София. Тази година
Коментари Харесай

Важна новина за всички родители, които ще имат деца в първи клас

Започва акцията за кандидатстване на първокласниците в София. Тази година в цялата страна се вкарва принцип на уседналост, оповестява bTV.
Редът на подаване на заявки няма да носи преимущество. Ще се взима под внимание адресът на детето, като се приема, че то живее на адреса на майката. Оказва се, че доста бъдещи първокласници не могат да потвърдят уседналост, защото майките не са сменили адресната си регистрация след брака.
Други родители пък са трансформирали адресната си регистрация преди приемането на наредбата и по този начин губят преимущество. Най-сериозно се оказва терзанието на родителите, че може да се наложи децата от едно семейство да посещават разнообразни учебни заведения.
За първи път родителите ще се подпишат, че носят наказателна отговорност, в случай че заявяват погрешни данни. „ Ние колкото и да желаеме да проверим дадени документи, прелестно е, че в този момент ще се изисква и уверение от ЕСГРАОН и удостоверява самия адрес”, уточни шефът на 119 СУ Диян Стаматов.Голямото дете на Силвена Денева е в първи клас, а по-малкото следва да кандидатства. След раждането на най-малкия член на фамилията, се преместили в по-просторно жилище. За родителите е най-удобно всичките им деца да посещават едно учебно заведение в новия квартал, само че това не е несъмнено, тъй като нямат 3 години уседналост.
„ Три години изключително за многодетно семейство като нашето, са извънредно дълъг период”, разяснява майката.
От Столичната община разясняват, че плануват спомагателни точки за братя и сестри на към този момент признати деца. Дават опция и по-малкото дете да употребява региона на учебното заведение, където каката или баткото са били признати в предходни години.

Силвена упорства за гратисен интервал: „ Ако се случи да не бъде признат, един от родителите ще работи като водач на децата”. Гратисен интервал, обаче, сега не се планува.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР