Започва изграждането на държавно предприятие за опериране на ТОЛ системата,

...
Започва изграждането на държавно предприятие за опериране на ТОЛ системата,
Коментари Харесай

До 1 г. пускат ТОЛ системата, държавно предприятие ще я оперира

Започва построяването на държавно дружество за опериране на ТОЛ системата, разгласи ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Дончо Атанасов.

Преди два дни министър председателят Бойко Борисов съобщи, че в случай че до понеделник (днес) ТОЛ системата не проработи, ще я направи държавна. Причината ТОЛ системата да не бъде стартирана са непрекъснатите обжалвания от компании, които имат интерес тя да не тръгне.

" Системата е извънредно значима, с цел да може една от най-публичните услуги в страната, т.е. поддържането и строителството на републиканската пътна мрежа, да се самофинансира. Това ще бъде първата система, която ще бъде самофинансирана, без да разчита на държавния бюджет “, сподели инж. Атанасов, представен от организация " Фокус ".

По думите му трафикът на директно преминаващи през страната ни тежкотоварни коли за денонощие е сред 8 000 и 10 000 тежкотоварни камиона. Огромен е и трафикът от Европа за Близкия Изток, изключително през летните месеци. " От него също се губят големи средства ", съобщи инж. Дончо Атанасов. Затова съгласно него е извънредно значимо за страната тази ТОЛ система да бъде построена. „ Този, който най-вече разрушава републиканската пътна мрежа, би трябвало да заплаща и порядъчно най-вече “, добави инж. Атанасов. Надеждите са следващата година системата да проработи, предстоящите доходи на годишна база от нея ще стигат до 1 милиарда лева. 

Стартът на ТОЛ системата се бави към този момент 2 години поради обжалванията. Очаква се построяването й да коства към 200 милиона лв. и да вкара по-справедливо възнаграждение за прекосяване на тежкотоварните коли през автомагистралите на страната. Идеята за въвеждането на такси на база размера и километрите, които изминават ТИР-овете, датира от 2015 година. На идната бе оповестена и публичната поръчка за построяването на ТОЛ системата. Оттогава-досега тя все се апелира. 

Пътният бранш у нас се устоя главно от лекотоварните коли, задачата е новият модел да самофинансира пътната инфраструктура.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР