Започва “Фаза 2 от разследването на скандалаВ Италия прокуратурата ще

...
Започва “Фаза 2 от разследването на скандалаВ Италия прокуратурата ще
Коментари Харесай

Следващите 10 дни рещаващи за разплитането на „Катаргейт“

Започва “Фаза 2 ” от следствието на абсурда
В Италия прокуратурата ще реши дали да конфискува парцели и пари на Пандзери

В четвъртък Европарламентът би трябвало да смъкна имунитета на двама забъркани депутати

Следващите 10 дни ще бъдат решаващи за разплитането на разтреслата институциите на Европейски Съюз корупционна спекулация “Катаргейт ”, предвидиха през вчерашния ден медиите в огромните столици на Стария континент.

Очаква се първата крачка в тази посока да бъде направена още във вторник, когато в Европарламента ще стартира спор за намесата в неговата работа на страни отвън Съюза. Става дума по-специално за Катар и Мароко, които съгласно белгийската прокуратура са нарушили демократичните процеси в институцията посредством подкупване на нейни членове за да взема решения в интерес на двете страни.

В четвъртък пък шефката на Европарламента Роберта Мецола би трябвало да показа за разискване в пленарна зала набелязаните от нейния екип ограничения за битка с корупцията в законодателния орган. Според стигналата до някои медии чернова на документа ограниченията включват възбрана на някогашни евродепутати да влизат когато си желаят в институцията, ограничение на активността в нея на лобистите, непоколебим надзор на контактите на националните избраници с външни лица и дипломатически задачи и други Целта на управлението на Европарламента е да бъдат прекратени всички пътища за нерегламентирано влияние върху депутатите и интервенция в тяхната работ.

Като “старт ” на “Фаза 2 ” в следствието на брюкселския съдия-следовател Мишел Клез медиите сочат съвещанието на Европарламента на 16 януари, когато депутатите би трябвало да одобрят свалянето на имунитета на техните сътрудници - Андреа Коцолино от италианската Демократична партия и на белгийския социалдемократ Марк Тарабела. Двамата са считани за едни от “главните герои ” на “Катаргейт ”, само че нито бяха задържани, нито пък им бяха направени обиски или бяха “сканирани ” техните банкови сметки, защото са “служебно предпазени ”. И въпреки че бюрократичната процедура за свалянето на имунитета изисква най-малко двайсетина работни дни, съгласно анализатори магистратите ще могат да проработят интензивно против тях още след съвещанието идващия понеделник.

В същото време се засилва и италианската прокуратура, която тази седмица би трябвало да постанови конфискуването на парите по банковите сметки на Апенините на тартора на “Катаргейт ” - Антонио Пандзери. Очаква се също по този начин най-сетне да бъдат екстрадирани в Белгия и разпитани от Мишел Клез брачната половинка и дъщерята на Пандзери, които се намират под домакински арест. Те от дълго време трябваше да са в Брюксел, само че юристите им стопираха пътуването с претекста, че пандизите там били препълнени.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР