Започнала е нова процедура, за да се върне статутът на

...
Започнала е нова процедура, за да се върне статутът на
Коментари Харесай

Събарят старинна къща в Пловдив, докато тече процедура да се върне културният ѝ статут

Започнала е нова процедура, с цел да се върне статутът на недвижима полезност на следващата къща в Пловдив, застрашена от срутване. Въпреки това обаче, събарянето на постройката продължава. Националният институт за недвижимо културно завещание е почнал нова оценка на постройката, която е извадена от охранителния лист през 2012 година, съобщи особено за Българска национална телевизия зам.-министърът на културата арх. Чавдар Георгиев.

Събарянето на красивата старинна къща на улица " Цар Иван Александър " в центъра на Пловдив обаче продължава, защото до завършването на новата процедура за оценка постройката не се води монумент на културата. И през днешния ден през целия ден служащи продължиха да унищожават елементи от къщата. Зрители обаче ни изпратиха снимани от тях клипове, с цел да ни алармират, че съгласно тях при събарянето не се съблюдават всички нормативни процедури и се работи извънредно шумно и прашно.



До окончателното решение на отрасловото министерство постройката може да бъде изцяло съборена и това няма да е нарушаване на закона. Ето за какво към този момент се приготвят законодателни промени, които да не позволяват в бъдеще сходни обстановки и архитектурното завещание да бъде съхранено в оптималната степен.

С писмо апел към Министерството на културата депутати, общински съветници и жители на Пловдив са поискали прекъсване на събарянето на красивата остаряла постройка в жанр сецесион. Разрушаването ѝ стартира при започване на годината. Процедурата за нова оценка на къщата на ул. " Цар Иван Александър " и предлагането към министъра за смяна на статута ѝ обаче ще отнеме минимум 6 месеца. Това разгласи в подкаста на Българска национална телевизия Пловдив заместник-министърът на културата арх. Чавдар Георгиев.

" В сегашния миг законът не разрешава нито на инспектората, нито на различен орган - държавен, да спре каквито и да са дейности, в случай че те са законосъобразни по реда на закона за устройство на територията, несъмнено ".

Междувременно строителна бригада систематично продължава да унищожава последния етаж от постройката. Работниците даже палят старите мебели, с цел да се топлят, което провокира инспекция и предизвестие от противопожарната работа. С тези темпове постройката евентуално ще бъде разрушена скоро.



" Както да речем с тютюневите хранилища - една от постройките беше съборена в седмицата, в които тя получи статут. Но какво от това - тя е съборена към този момент. Колкото по-рано се спре, толкоз по-добре. Според мен има задоволително причини - не толкоз от Министерството на културата, колкото от строителния контрол - да се намесят и да бъдат малко по-отговорни тук ", сподели Теодор Караколев, изкуствовед.

Според притежателя и вложител на новия градеж обаче всички документи за събарянето са постоянни. Мирослав Стефанов разполага със мнение от Министерството на културата, че постройката не е недвижима културна полезност след решение на експертен съвет към НИКН от 2011 година и заповед на министъра от идната година. Преди дни нова инспекция от Инспектората за запазване на културното завещание е установила, че няма нарушаване на закона и е предписала строителните действия да продължат под наблюдаване на археолог. За да няма повече сходни обстановки се готвят промени в Закона за културното завещание.

" От пускане на процедура по проучване на 1 обект, за който има данни или са импортирани оферти за даване на статут за период от 6 месеца да важи въпросната превантивна отбрана, която не нарушава правото на благосъстоятелност ", сподели арх. Чавдар Георгиев – зам.- министър на културата.



Според заместник-министър Георгиев в случай че новата процедура даде охраняем статут на недвижима полезност на постройката, то притежателят следва да я възвърне първичния ѝ тип.

В последните дни с внимание следим ориста на още една къща в центъра на града, тази в квартал Капана, която въпреки и да не е монумент на културата, също е застрашена от сриване, само че поради градеж на хотел в непосредствена непосредственост.

Днес продължи вторият стадий от незабавното подсилване, разпоредено от ДНСК, към този момент се работи и по основата на мазето, което пропадна и, по думите на вложителя, се построява стоманобетонна структура. В началото на идната седмица следва нова инспекция от строителния надзор, би трябвало да се дадат и инструкции на изпълнителите по какъв начин да продължат работа, тъй че да се избави къщата на 5-членното семейство.

Репортер: Деница Торньова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР