Започнаха снимките на новия филм на БНТ – „Дядо Вълю“,

...
Започнаха снимките на новия филм на БНТ – „Дядо Вълю“,
Коментари Харесай

Започнаха снимките на новия филм на БНТ - Дядо Вълю“

Започнаха фотосите на новия филм на Българска национална телевизия – „ Дядо Вълю “, по книгата на Захари Стоянов „ Записки по българските възстания “. Лентата се чака да бъде излъчена в края на годината.

Снимките на кино лентата „ Дядо Вълю “ започнаха на 3 май в къщата-музей „ Тодор Каблешков “ в гр. Копривщица.

Режисьор и сценарист на кино лентата „ Дядо Вълю “ е Георги Дюлгеров, оператор е Веселин Христов, а продуцент - Владимир Андреев. В функциите феновете ще видят актьорите Ивайло Христов (в ролята на Дядо Вълю), Пламен Димов, Иван Николов, Цветан Алексиев, Джордж Арабаджийски, Красимир Доков и други.

Историческият роман пресъздава събитията към убийството на Георги Бенковски. Захари Стоянов, дружно с чета другари и конни жандарми, отиват да арестуват дядо Вълю – предателя на воеводата.

При срещата си със стареца, Захари Стоянов се връща в спомените си за Бенковски, който локалните назовават „ Хаджи Георги” - величието му като уредник и подстрекател на Априлското възстание, отпадането му след разгрома на възстанието, прехода през Стара планина, бурята на 7 май, подслона при говедарите на идващия ден, преходът отпред с Нею към кошарите на дядо Вълю.

Именно при първата им среща, у дядо Вълю поражда и импулсът да стане свободен човек, само че той последователно се трансформира, с цел да се стигне до предателската клопка.

Обезвереният Бенковски подценява четническите повели, без значение от несмелите предизвестия на Захари Стоянов. Бегълците са отведени от дядо Вълю до турска пусия, Бенковски е погубен, единствено Захари се избавя.

На лобното място на воеводата жандармите се гласят да арестуват стареца, само че присъдата се отсрочва. Предателят е простен.

Българска национална телевизия е най-големият продуцент на телевизионно кино в България, а игралният филм „ Дядо Вълю “ е част филмопроизводството на публичната телевизия.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР