Започнаха разкопките на археологическия резерват Абритус за това лято, съобщи

...
Започнаха разкопките на археологическия резерват Абритус за това лято, съобщи
Коментари Харесай

Започнаха нови разкопки в археологическия резерват Абритус

Започнаха разкопките на археологическия резерват Абритус за това лято, заяви ръководителят на археологическия екип Галена Радославова. В екипа са трима археолози и един реставратор.

За тазгодишните археологически изследвания община Разград е отпуснала 5 000 лв., а 14 800 лв. обезпечава Министерството на културата. Обект на разкопките още веднъж е бранш 3, ситуиран покрай Северната крепостна стена на Абритус, сподели още Радославова. Очакванията са да се довърши изясняването дефинитивно на архитектурните проекти на няколко солидни здания, датиращи от 5-и век, разкрити през миналите археологически сезони.

Разкопките ще продължат един месец. Целта на екипа е по-късно постройките да бъдат консервирани, реставрирани и приспособени за туристически визити, уточни ръководителят на археологическите разкопки.

Тя напомни, че предишното лято в проучената източна част на бранш 3 археолозите откриха многочислени керамични фрагменти от съдове - гърнета с присъщата за интервала декорация от врязани хоризонтални и вълнообразни линии, фрагменти от съдове с черна излъскана външна и вътрешна повърхности, костени шила.

Сред находките бе също бронзов коланен накрайник, както и един бронзов реликвен нагръден кръст с изображение от едната страна на Христос, а от другата на Богородица Оранта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР