Започнаха проверките на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)

...
Започнаха проверките на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ)
Коментари Харесай

До 3000 лв. глоба за продажба на риба в нарушение

Започнаха инспекциите на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) по отношение на продажбата на риба за Никулден. Те ще продължат до 6 декември, съобщи " Фокус ".

Началникът на отдела по надзор на храните в БАБХ за София-град доктор Галя Викьова изясни кои са индикаторите, по които се гледа дали една риба е прясна. По думите ѝ първо се гледат очите на рибата - те би трябвало да са изпъкнали и бистри. „ Другият индикатор са хрилете. Те би трябвало да бъдат с розово-червен цвят. Слузта по тялото ѝ би трябвало да бъде бистра и в да не бъде в щедро количество. Плътно прилепналите люспи към тялото също е симптом на прясната риба, също по този начин коремчето не би трябвало да бъде издуто ", разясни доктор Викьова. Тя акцентира, че има разлика сред замразената и размразената риба. По думите ѝ цветът на размразената риба е малко по-сив, а хрилете са сиви към бели.

Размерът на глобите за нарушавания варира от 1500 до 3000 лева, според от това дали е физическо или юридическо лице. При подозрения, че рибата не е прясна, се взима проба за лабораторни проучвания, възбранява се съответната партида и след излизане на резултатите се подхващат съответните административно-наказателни ограничения, в случай че има нарушавания. Най-честите нарушавания, които са установени през предходните години, са продажба в нерегистрирани обекти, погрешно предпазване на рибата и необявяване, в случай че рибата е била размразена.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР