Започна заседанието на Комисията по електронно управление и информационни технологии

...
Започна заседанието на Комисията по електронно управление и информационни технологии
Коментари Харесай

Депутатите започнаха изслушването има ли цензура във Facebook

Започна съвещанието на Комисията по електронно ръководство и осведомителни технологии на 48-мото Народно заседание, в което ще бъдат изслушани представители на фирмата-модератор на Фейсбук България TELUS. Заседанието е отдадено на това да бъде открито дали модераторите на обществената мрежа цензурират жители и медии, които заемат позиции в поддръжка на Украйна и против войната на Русия.

В началото на съвещанието ръководителят на комисията Калина Константинова заяви, че представители на притежателят на Фейсбук – компанията Meta, са отказали да вземат участие в съвещанието.

Конкретната тематика а дебата в комисията е „ Социалните мрежи в България – модериране на изявления и мнения, независимост на изложение в интернет пространството и недопускане на цензура и деформиране на публичните настройки “.

Представителите на TELUS дефинираха като „ погрешни изказвания “ публикуваните данни за целеустремено унищожаване на проукраинско и евроатлантическо наличие от обществената мрежа и надлежно целеустремен отвод да бъдат премахвани изявления, които популяризират съветска агитация. „ TELUS няма и в никакъв случай не е имала връзки с съветското държавно управление “, уточни представител на компанията.

След следствие на BIRD.BG, медията сподели, че TELUS – които модерират наличието в обществената мрежа за България, заглушава общественици, изразяващи позиция срещу режима на Владимир Путин, а в това време дава естрада на тези, които поддържат опорките на Русия.

След изявленията на BIRD.BG, доста общественици – измежду които да вземем за пример проф. Евгений Дайнов, показаха, че профилите им са били блокирани голям брой пъти по нелогични аргументи, обвинявайки точно модераторите на обществената мрежа в целеустремено ограничение свободата на словото на хора, които не поддържат Русия.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР