Започна заседанието на испанския Сенат, на което да се реши

...
Започна заседанието на испанския Сенат, на което да се реши
Коментари Харесай

Рахой: Ако отнемем автономията на Каталуния, ще уволня...

Започна съвещанието на испанския Сенат, на което да се реши дали да се утвърди желанието на държавното управление да отнеме пълномощията на районните управляващи на Каталуния и да спре устрема на тази област към самостоятелност, съобщи Асошиейтед прес. Премиерът Мариано Рахой бе посрещнат с овации при влизането си в пленарната зала.

В речта пред сенаторите Рахой съобщи, че в случай че държавното управление получи единодушие да задейства член 155 от конституцията, който му позволява да вкара директно ръководство на Каталуния, първото му решение ще бъде да уволни каталунския водач Карлес Пучдемон и министрите му.

Рахой акцентира, че директната интервенция на централната власт в Каталуния няма за цел да лишава права и свободи на каталунците, а да ги отбрани. Ставащото в Каталуния е очевидно нарушаване на законите, на демокрацията, на правата на всички и това има последици, съобщи испанският министър председател.

Рахой съобщи, че каталунският министър председател Карлес Пучдемон е можел да спре ескалацията на рецесията с Мадрид, само че е отказал да го направи, съобщи ДПА. " Той и единствено той е отговорен за задействането на член 155 от конституцията “, съобщи Рахой. " Това е легален, либерален механизъм, който е утвърден от испанците и съществува в голямото болшинство от страните, които ни заобикалят ", посочи испанският министър председател.

Член 155 от испанската конституция в никакъв случай не е бил задействан, откогато в Испания бе възобновена демокрацията преди четири десетилетия, отбелязва ДПА. Регионалният парламент на Каталуния също ще заседава по-късно през днешния ден и е допустимо публично да разгласи самостоятелност на региона.

Междувременно каталунските сепаратисти внесоха през днешния ден в районния парламент предложение за оповестяване на самостоятелност от Испания и за прокламиране на каталунска република, заяви в. " Вангуардия ", само че добави, че не е ясно дали текстът ще бъде гласуван, съобщи Ройтерс.

Предложението бе импортирано от членове на районния парламент от партиите " Заедно за Да " и " Кандидатура за национално единение ", които имат болшинство. Няколко хиляди протестиращи се събраха до постройката на Народното събрание в Барселона преди началото на съвещанието, на което може да бъде оповестена публично самостоятелност, заяви Асошиейтед прес.

Демонстрантите развяват каталунски флагове и скандират " самостоятелност " и " независимост " с вярата да чуят до края на деня оповестяване на самостоятелност.
тагове Испания Каталуния автономност Пучдемон Рахой  Рахой: Ако отнемем автономията на Каталуния, ще уволня Пучдемон
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР