Започна зареждането на имитатори на топлоотделящи сборки в реактора на

...
Започна зареждането на имитатори на топлоотделящи сборки в реактора на
Коментари Харесай

В Беларуската АЕЦ започна зареждането на имитатори

Започна зареждането на имитатори на топлоотделящи сборки в реактора на втори енергоблок на Беларуската АЕЦ. Процесът е генерална подготовка за зареждането на нуклеарно гориво и включва отработване на транспортно-технологичните интервенции за пренасяне на имитаторите от специфичното вместилище за свежо гориво в постройката на реактора и удостоверение на готовността на машината за презареждане.

Имитаторите са точни копия на горивните касети и повтарят тяхната структура по тегло, размер и материали, само че не съдържат нуклеарно гориво. Те се употребяват по време на студените и горещите проби на реакторната апаратура.

„ След зареждане на всички 163 имитатори на топлоотделящи сборки, експертите ще завършат затварянето на реактора и ще пристъпят към стадий хидравлични тествания. С тях стартира голям цикъл от строго регламентирани и софтуерно комплицирани процеси, които се правят при подготовката на енергоблока за физическото му стартиране “, съобщи шефът на плана за създаване на Беларуската АЕЦ от съветската компания АСЕ Виталий Полянин.

Беларуската АЕЦ с два реактора ВВЕР-1200 с обща мощ 2400 мегавата се построява в град Островец. За първата АЕЦ в Беларус е определен съветският план от потомство 3+, който изцяло подхожда на всички правила и рекомендации за сигурност на Международната организация за атомна сила.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР