Започна церемонията по погребението на британската кралица Елизабет II. Ковчегът

...
Започна церемонията по погребението на британската кралица Елизабет II. Ковчегът
Коментари Харесай

Светът си взима последно сбогом с кралица Елизабет II

Започна церемонията по погребението на английската кралица Елизабет II. Ковчегът ѝ беше импортиран в Уестминстърското абатство.

Обредните действия са водени от Дейвид Хойл и ще включват четения и молебствия от политически и религиозни водачи, в това число новия министър-председател на Обединеното кралство Лиз Тръс.

„ С признателност си спомняме нейния хладнокръвен ангажимент като кралица и глава на Британската общественост. С удивление си спомняме нейното възприятие за дълг и отдаденост към народа през целия ѝ живот. С признателност възхваляваме Бог за нейния непрекъснат образец на християнска религия и лоялност. С любов си спомняме нейната обич към фамилията ѝ и нейната отдаденост към идеите, които тя ценеше “, сподели свещеникът на Абатството - Дейвид Хойл.

Около 2000 души, измежду които държавни глави и монарси от целия свят, се събраха в готическата катедрала, където Елизабет бе коронована през 1953 година, с цел да отдадат последна респект на кралицата.

Церемонията ще продължи един час. След това ковчегът с тленните остатъци на кралицата ще бъде подложен на лафет и ще погегли към Уелингтънската арка, а зад него ще върви върволица, водена от кралското семейство.

Най-дълго управлявалият английски монарх умря на 8 септември в замъка Балморал в Шотландия. По протокол погребението се организира 10 дни след гибелта, като в това време се дава късмет на британците да се поклонят пред тленните остатъци на Елизабет II.

Изключителни ограничения за сигурност са взети в Лондон, с цел да протекат по проект ритуалите, с които светът ще каже последно „ Сбогом ” на Елизабет II.

10 хиляди служители на реда са ангажирани с защитата на разнообразни събития през целия ден, а вратите на Уестминстър хол бяха затворени още в 6,30 ч. сутринта (8,30 ч. българско време бел. а), откакто четири денонощия поданиците на починалата кралица се редяха на километрични опашки, с цел да я зърнат за финален път.

Елизабет ІІ ще бъде положена по-късно до брачна половинка си принц Филип, който умря предходната година.

Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР