Започна срещата на президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип

...
Започна срещата на президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип
Коментари Харесай

Започна срещата на Ердоган и Путин в Сочи

Започна срещата на президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин в съветския курорт Сочи , предадоха турските медии и международните организации.

Срещата сред двамата водачи започва в 15:20 ч. Преди да стартират диалозите президентите приказваха пред публицисти.

Руският президент уточни, че газопроводът " Турски поток " е една от най-важните артерии за доставки на съветски газ в Европа. Той посочи, че " Турски поток " работи непрестанно и " европейските сътрудници би трябвало да са признателни на Турция за това ".

Руският президент също по този начин благодари на президента Ердоган за ролята му при постигането на споразуменията за износа на зърно от черноморските пристанища, които включват и доставките на съветска продукция и торове.

С вашето директно присъединяване и с посредничеството на Организация на обединените нации бе позволен въпросът, обвързван с доставките на украинско зърно от черноморските пристанища, означи съветският президент.

Путин също по този начин заяви, че през днешния ден има проекти за подписването на меморандум за развиване на търговско-икономическите връзки сред Руската федерация и Турция.

Междувременно Ердоган изрази вяра, че през днешния ден Турция и Русия ще открият нова страница в двустранните връзки. Той сподели още, че възнамерява да разиска с Путин обстановката в Сирия, както и плана за завършването на строителството на АЕЦ Аккую (в Южна Турция).

Говорителят на съветския държавен глава Дмитрий Песков заяви по-рано, че по време на диалозите сред двамата президенти ще бъдат разисквани доста въпроси, свързани двустранното съдействие, както и районни и интернационалните проблеми. Очаква се водачите да обсъдят многоплановото руско-турско съдействие, в това число вероятностите за по-нататъшно разширение на търговско-икономическите връзки и реализирането на взаимни стратегически планове в енергийния бранш, както и да бъдат обменени отзиви по отношение на износа на украинско зърно и обстановката в Украйна, Сирия и Нагорни Карабах.

Предишната среща сред Путин и Ердоган се състоя на 19 юли в Техеран.

По данни на съветската Федерална митническа работа стокообменът сред Русия и Турция се е нараснал с 57 % до 33 милиарда $ през 2021 година в съпоставяне със същия интервал на 2020 година, като съветският експорт се е нараснал с 66,4 на 100 до 26,5 милиарда $, а вносът се е нараснал с 27,4 на 100 до 6,5 милиарда $.

Стокообменът за интервала януари-март 2022 година възлиза на 13,7 милиарда $, което е два пъти повече от същия интервал на предходната година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР